Termo Calor va crește facturile! Gentea către Richițeanu: "Dacă stați, nu faceți nimic!"

Primarul Piteștiului, Cornel Ionică, i-a anunțat pe consilierii locali că anul viitor va trebui găsită o soluție pentru societatea de termoficare, Termo Calor Confort. În timp ce subvenția acordată societății de la bugetul local este tot mai mare și e suportată de toți piteștenii, beneficiarii Termo Calor sunt tot mai puțini- ajungând, după declarațiile primarului, la doar 20% din populația Piteștiului. În aceste condiții, o mărire a prețului către populație este inevitabilă, după ce anul acesta gigacaloria a ajuns să coste 230 lei (de la 190 lei).

Președintele PSD Pitești, consilierul local Cristian Gentea, a propus ca până la primăvară să nu se umble la prețul pentru populație, criticându-l în același timp și pe directorul Termo Calor Confort, Iulian Richițeanu, pentru lipsa de implicare. Managerul Termo Calor a demonstrat de n ori în ședințele Consiliului Local că nu vrea să-și asume mare lucru, în timp ce deciziile grele sunt lăsate pentru primar și aleșii locali. 

"O discuție de tipul ăsta se face vara, nu în timpul iernii. Mi-e greu să cred că se poate crește prețul acum. Dar sunt de acord că ceva trebuie să facem! Domnul director Richițeanu, v-am mai spus, dacă stați acolo în spate, nu faceți nimic (n.r. Richițeanu este întotdeauna "ascuns" la ședințele CL Pitești). Ați putea să spuneți cum stau lucrurile", a declarat Cristian Gentea.

Consilierul local PSD Mariean Neacșu a propus și el ca până la 1 aprilie să nu se umble la prețuri, iar diferența de subvenție să fie acoperită din excedentul bugetar.

"La Termo Calor lucrurile nu sunt ok. Societatea, pe bună dreptate, vrea să mărească tarifele la GCal. Dar 79-80% din populația Piteștiului nu este legată la sistemul centralizat. Mare parte nu plătesc acest serviciu. Dacă le dădeam la toți care au mai rămas să-și asigure încălzirea, ne costa mai puțin. Pe timp de iarnă îi umflăm de căldură, că nu se pot debranșa, iar la primăvară nu plătesc. Trebuie gândită o soluție", a declarat primarul Cornel Ionică. Iar edilul înclină spre reducerea subvenției acordată Termo Calor, pentru că prețul de vânzare al GCal către populație este doar jumătate din prețul de producție, restul fiind suportat de Primărie. În aceste condiții, este clar că de la anul abonații Termo Calor Confort vor avea de suportat noi majorări de tarife. Cu cât, rămâne de văzut.

Andri Irimia