Sfântul Ioan Botezătorul - ‟înaintemergător‟ al lui Isus Hristos

Creștinii îl sărbătoresc pe data de 7 ianuarie pe sfântul Ioan Botezătorul. Conform relătorilor evanghelistului Luca, Ioan Botezătorul este fiul preotului Zaharia și al soției sale Elisabeta, iar naștera sa a fost anunțată de îngerul Gabriel. Se spune că preotul Zaharia s-a îndoit de vestea pe care i-a adus-o îngerul Gabriel, potrivit căreia urma să aibă un fiu, mai ales că soția sa era deja foarte bătrână. Ca urmare a neîncrederii sale, îngerul Gabriel i-a luat graiul. Vestea îngerului s-a confirmat ulterior, mama lui Ioan Botezătorul rămânând însărcinată. Primul semn de bucurie pe care l-a dat Ioan Botezătorul a fost chiar în pântecele mamei sale, în momentul în care Fecioara Maria a vizitat-o pe Elisabeta. În ziua tăierii împrejur, preotul Zaharia și-a recăpătat glasul și l-a botezat pe nou născutul său Ebraicul Yohanan, nume care se leagă de miraculoasa naștere a lui Ioan dintr-o femeie și considerată stearpă.

Supranumele ‟Botezătorul‟ este legat de activitatea lui Ioan, care predica și critica moravurile, dar principal activitate era botezul oamenilor în apele Iordanului. Însuși Isus a primit botezul de la înaintemergătorul său, moment în care cerurile s-au deschis iar Duhul Sfânt a coborât în chip de porumbel asupra lui Isus.

În tradiția populară românească existe numeroase legende legate de sfântul Ioan Botezătorul. Se spune că acesta ar fi fost păstor de capre și că toată copilăria și-a petrecut-o în pustiu, departe de oameni. Aceiași legendă spune că Ioan Botezătorulo se ruga în copilărie lui Dumnezeu, sărind peste o buturugă și zicând, o data, - asta Ție Doamne, iar a doua oara ‟asta mie, Doamne‟.

În credința creștină, Ioan Botezătorul are nu mai puțin de trei sărbători- nașterea pe 24 iunie, ziua sfântului ca botezător pe 7 ianurie și data de 29 august, zi de post și rugăciune care marcheză tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul.