Viceprimarul Zidaru, comportament jenant! Deși e profesor, s-a opus...

Cei din Primăria Pitești au reușit, după un an de zile, să introducă pe ordinea de zi o propunere a consilierilor locali liberali de susținere a învățământului profesional dual, prin suportarea de la bugetul local a cheltuielilor cu masa și cazarea elevilor. (detalii despre proiect aici: http://contraataculargesului.ro/index.php/actualitate/10880-proiect-pentru-subventionarea-cazarii-si-meselor-elevilor-din-invatamantul-profesional-dual-din-pitesti-consilierii-locali-decid-maine ). 

În ciuda argumentelor prezentate de liberalii Gardin și Sofianu, inițiatori aiu proiectului, dar și a opiniei favorabile prezentate de social-democratul Dumitru Tudosoiu, șeful Inspectoratului Școlar Județean, viceprimarul Laurențiu Zidaru nu s-a lăsat convins. Deși, din gură, toți aleșii locali susțin învățământul profesional dual și recunosc lipsa de meseriași de pe piața muncii, când e vorba să facă ceva concret, se schimbă lucrurile. Așa și cu Zidaru, profesor la bază, care s-a opus vehement proiectulului liberalilor, motiv pentru care, probabil, acesta a și fost ținut la sertar un an de zile.

"Nu-l putem implementa pentru că majoritatea prevederilor din acest proiect se referă la activități care vor urma, totul e la viitor. Nu spuen nimeni că proiectul de hotărâre este unul rău, dar nu e momentul oportun. Trebuie să facem bugetul, să vedem cum stăm cu cheltuielile", a grăit vicele Zidaru, care încasează un salariu lunar care ar putea ajuta și motiva, ca sumă, zeci de elevi din învățământul profesional într-un an de zile!

Din fericire, colegii din PSD Pitești ai lui Zidaru au fost mult mai pragmatici și mai cerebrali și nu și-au permis să respingă din start un proiect foarte bun. Dumitru Tudosoiu, consilier local și șef al ISJ Argeș, a prezentat chiar cifre convingătoare: "Pentru 2018-2019 ISJ Argeș a aprobat 48 de clase de școală profesională și învățământ dual. Spre dezamăgirea mea, până acum, la întâlnirile cu oamenii de afaceri, când discutam despre învățământul dual niciunul nu a semnat un parteneriat. Am reușit marea cifră de 5 clase cu învățământ dual în Argeș. Dar noi încurajăm acest tip de învățământ, trebuie să oferim variante elevilor"- a spus Tudosoiu. Singura să rugăminte a fost ca proiectul să fie retras de inițiatopri și să fie modificat și aprobat într-o ședință viitoare, ceea ce s-a și întâmplat.

"Învățământul profesional este o prioritate pentru viitor. Am spus întotdeauna că avem așa mulți elevi care nu promovează la bacalaureat pentru că bariera este pusă prea sus, la 6. Învățământul profesional dual îi ajută pe cei care nu pot lua BAC-ul sau care au un potențial financiar scăzut. Suntem pe ultimele locuri din România ca număr de clase, trebuie să rpomovăm acest tip de învățământ", a declarat Florin Gardin, consilier local PNL și fost șef al ISJ Argeș.