Proiect inițiat de Tiberiu Irimia și Narcis Sofianu: “Semnează și salvează Pădurea Trivale!”

Consilierul local Narcis Sofianu și doctorul Tiberiu Irimia inițiază un proiect ambițios care se adresează tuturor piteștenilor. Cei doi solicită sprijinul piteștenilor, pornind o campanie de strângere de semnături. Este vorba despre un proiect de hotărâre pentru transformarea unei porțiuni din Pădurea Trivale (de la Cornul Vânătorului până la intersecția cu drumul Trivale-Găvana), de peste 220 hectare, în pădure-parc. Practic, se dorește extinderea parcului Trivale. Cea mai mare parte din această suprafață este proprietate publică, iar pentru 35-40 hectare se propune exproprierea pentru cauză de utilitate publică. În plus, pe o fâșie de 20 m, pe o lungime de 4,5 km, pe partea dreaptă a drumului județean, până la limita cu comuna Băbana, se propune realizarea de piste de biciclete, trotuar, bănci, mici chioșcuri și chiar o pistă pentru hipism.

Semnăturile piteșenilor ar da o greutate uriașă acestei inițiative, care va fi supusă votului aleșilor locali. Consilierul local Narcis Sofianu spune că va merge până la inițierea unui referendum local dacă proiectul de hotărâre va pica la vot în Consiliul Local Pitești.

“Pădurea Trivale este plămânul verde al Piteștiului, are o importanță poate mai amre decât un spital pentru piteșteni. Este un loc de care toți cetățenii orașului trebuie să beneficieze. Încercăm să declarăm o parte din Pădurea Trivale arie protejată. Am fost inclusiv la Agenția Națională pentru Arii Protejate. Avem planul foarte bine făcut: o suprafață de 230 ha să intre în această arie protejată pe care vrem s-o denumim pădure-parc. Acolo se vor putea face spații de agrement: alei, piste de biciclete, zone de relaxare și de picnic”, a explicat la fața locului doctorul Tiberiu Irimia.

“În primă fază am încercat să ducem la bun sfârșit proiectul început în 2010, de a declara Pădurea Trivale arie protejată de interes național. Trebuie să protejăm pădurea. Codul Silvic vorbește despre posibilitatea înființării unei păduri-parc, unde se pot face alei pentru plimbări, piste de biciclete, chiar construcții provizorii de maxim 15 mp. Se mai vorbește despre o altă categorie de parcuri, parc recreativ, tematic sau educațional, unde se pot face scoateri din fondul forestier și construcții pe temelie de beton. Este singura posibilitate prin care ne putem asigura că și peste 100 de ani, piteștenii vor vedea în picaore stejarii din Pădurea Trivale. Prin compensare, se poate defrișa la ras și pot să dispară suprafețe mari din Pădurea Trivale, din cauza tentației imobiliare deosebite”, a declarat Narcis Sofianu, liderul de grup al aleșilro locali liberali din CL Pitești.

Cei doi s-au gândit și la cele 700 ha dincolo de varianta Trivale-Găvana, din totalul de 900 hectare al Pădurii Trivale de pe teritoriul Piteștiului. Dintre acestea doar 175 ha mai sunt în proprietate publică, motiv pentru care Tiberiu Irimia și Narcis Sofianu propun un proiect de hotărâre pentru instituirea regimului de arie protejată de interes local.

Andri Irimia