Ana Stan, „fiica adoptivă” a scriitorului Marin Ioniţă oferă o poveste demnă de urmat

O lecţie de viaţă cu o poveste minunată demnă de urmat! Cunoscutul notar argeșean Ana Stan a sărit în ajutorul celui care i-a fost profesor în anii de liceu, scriitorul Marin Ioniţă. Deși, au trecut ani buni de când Ana Stan a terminat Colegiul Zinca Golescu aceasta a rămas profund impresionată de profesorul de literatură, ajungând astfel ca peste ani să îi poată oferi ajutorul său.
Recent, scriitorul Marin Ioniţă și-a lansat cartea „Drumul Dinozaurului” la Biblioteca Judeţeană Argeș. Evenimentul nu ar fi avut loc dacă, Ana Stan nu ar fi contribuit la tipărirea acestei cărţi. La acest eveniment au fost prezenţi scriitori, profesori, jurnaliști, oameni de cultură care au vorbit despre omul Marin Ioniţă și despre scriitura sa.  Alături de notarul Ana Stan  au luat cuvântul poeta Cristina Onofre, prof. Catrinel Popescu,  dr. Victoria Irimia, scriitorul Mihai Ghiţescu, prof. Ion Lică Vulpești, dr. Tiberiu Stănescu, prof. Vasile Ghiţescu, prof. Constantin Vărășcanu, prof. Lucian Costache. Au lecturat din „Drumul Dinozaurului” actorii Luminiţa Borta și Florin Dumitru. „Domnul Marin Ioniţă mi-a fost profesor de literatură unniversală la Colegiul Zinca Golescu, motiv pentru care îi păstrez o vie recunoștinţă pentru lecţiile de viaţă oferite în timpul anilor de liceu. De-a lungul timpului am păstrat legătura și anul trecut când dumnealui a avut o cumpănă, a avut probleme de sănătate am hotărât să-l ajut ca scrierile dânsului să vadă lumina tiparului”, ne-a declarat Ana Stan.
„Am scris această carte de pe patul de spital”
Octavian Mihail Sachelarie, a afirmat: „Dincolo de ceea ce înseamnă scriitorul și scriitura Marin Ioniţă, acesta este un foarte bun educator, pentru că face educaţie într-o lume în care modelele culturale nu sunt puse deloc în valoare. «Drumul dinozaurului» este drumul fiecăruia dintre noi (pentru unii mai abrupt, pentru alţii mai lin)”. „Din punctul meu de vedere, scriitura lui Marin Ioniţă are două mari calităţi: 1. Reflectă o aplecare către o autentică transfigurare. Realitatea în pana lui devine personalizată și individualizată; 2. Cea de-a doua calitate este sinceritatea care duce la un grad sporit de convingere a autorului”, a spus prof. Ion Lică Vulpești. Despre acest volum, Marin Ioniţă a subliniat următoarele: „Am scris această carte în condiţii deosebite. Ea a fost dictată de pe patul de spital, nu a fost scrisă. A fost motivul meu de salvare. Le dau un sfat celor care sunt în situaţii critice: să-și găsească un fel anume de a ieși din marasm. În acest volum povestesc drumul unui tânăr în pragul adolescenţei care căuta să se formeze. Pe de-o parte, exista atracţia și presiunea noii puteri (comunismul care dăduse năvală); pe de altă parte, atracţia burgheziei care căuta să se agaţe din răsputeri, valorile unei lumi care dispărea. Și în vremea aceea am trăit, am supravieţuit, am iubit. Am ales un oraș de provincie ca să arăt un colţ de lume în care se întâmplau toate aceste fenomene”.  Cu prilejul lansării celei mai recente cărţi, scriitorului Marin Ioniţă i s-a acordat, din partea unor instituţii de cultură de prestigiu din judeţ, Diploma de Cetăţean al Românismului. Trebuie spus și faptul că ultima carte îi este dedicate cu litere de nepreţuit notăriţei Ana Stan, unde scriitorul a numit-o „fiica adoptivă”, dar și faptul că acesta a ajutat și la lansarea cărţii „Mireasă neagră”, volum scris după ce scriitorul a ieșit din spital după o lungă suferinţă.