Primăria Pitești intră în noul an cu tarife noi la serviciile pentru populaţie

Reducerea TVA la tarifele practicate de serviciile comunitare de utilităţi publice ca urmare a intrării în vigoare a prevederilor noului Cod Fiscal va duce, de la 1 ianuarie, la facturi mai mici și pentru piteșteni. Unde se va simţi cel mai mult scăderea, dar și ce proiecte importante pentru piteșteni vor fi finalizate în 2016, citiţi în materialul următor.
Reducere substanţială la tarifele Apă Canal
După reducerea TVA, de la 1 ianuarie, Apă Canal 2000 SA va înregistra cea mai substanţială reducere de tarife, un metru cub de apă urmând să coste 4 lei, faţă de 4,55 lei în prezent (TVA redus la 9%). Pentru canalizare, preţul se va micșora de la 4,7 lei/mc la 4,55 lei. Energia termică facturată de Termo Calor Confort va costa 193 lei/ Gcal, faţă de 200 lei, cât este în prezent. Tarifele Salubritate 2000 SA și SC Salubris scad și ele de la 9 lei/mc/persoană la 8,75 lei. Societatea Publitrans a ales să reducă doar preţul abonamentelor, conform reducerii TVA la 20%, preţul biletelor rămânând neschimbat din cauza diferenţelor mici. Viceprimarul Cornel Ionică a declarat că încă nu s-a găsit soluţia legală pentru introducerea taxei de salubritate, care ar fi permis o nouă scădere a tarifelor Salubrităţii. “Nu este normal ca peste 50.000 oameni din Pitești să nu plătească deloc! Cei care plătesc acum salubrizarea acoperă cheltuielile și pentru ceilalţi”, a declarat Ionică.
Reabilitarea urbană și pasajul rutier- gata în primăvară
Viceprimarul Piteștiului, Cornel Ionică, a anunţat că lucrările la pasajul rutier de la Podul Viilor nu vor fi finalizate până la 31 decembrie- termenul limită al proiectului. De fapt, conform unei directive UE, proiectele cu finanţare euroepană în derulare în România au primit răgaz până în iunie 2016. Vicele Ionică a declarat că va amâna astfel turnarea asfaltului pe pasaj, frigul de afară nefiind propice pentru asemenea activitate. Cel mai probabil lucrarea va fi terminată în februarie sau martie 2016. „Sigur nu va fi gata la sfârșit de an. Procentul evaluat de către cei de la ADR Sud Muntenia este de 95-97%. Nu ne mai grăbim foarte tare cu acești 3%, există un oarecare risc privind asfaltarea din cauza temperaturii. Imediat ce vom turna asfaltul, se va putea circula, rămâne de văzut când”, a declarat Ionică. În același timp, controversatul proiect de reabilitare urbană va continua și el anul viitor, fiind amânată pentru zile mai calde plantarea de pomi.
Mărgineanu- atracţia revelionului din piaţa Primăriei
Deși a insistat să o aducă pe Andra la Pitești în noaptea de revelion, viceprimarul Cornel Ionică a renunţat până la urmă, din cauza tarifelor cerute de artistă. Astfel, la Pitești va veni Mihai Mărgineanu, care a avut un “preţ” mult mai rezonabil. Din programul Primăriei Pitești de revelion vor lipsi cu desăvârșire artificiile anul acesta. Vor exista însă jocuri de lumini și confetti. Programul în noaptea dintre ani va începe la 23.30 și va dura doar o oră. În a doua zi de Crăciun, pe 26 decembrie, municipalitatea va invita piteștenii în Piaţa Primăriei, unde se vor pregăti în jur de 6000 de sarmale. Acţiunea va începe la ora 10.00, iar trecătorii vor primi și un pahar de ţuică fiartă, ca și în anii trecuţi.