Comuna Rociu a început ceremoniile dedicate ‟Zilei României‟ așa cum cere tradiția

Cea mai importantă zi pentru românii de pretutindeni este Ziua Națioanlă a României. Este ziua în care toți românii trebuie să sărbătorească în cinstea celor care, acum 100 de ani, și-au dat viața pentru întregirea țării și pentru toți cei care au avut  grijă, de-a lungul timpului, ca teritoriul românesc să nu mai fie știrbit.

În toată țara sunt organizate ceremonialuri militare și religioase, spectacole și mese populare pregătite conform tradiției strămoșești.

 

În comuna argeșeană Rociu manifestările dedicate Zilei Naționale a României au debutat astăzi cu o ceremonie de depunere de coroane la Monumentul Eroilor  în semn de recunoștință pentru martirii neamului, au fost oficiate slujbe de pomenire a celor care nu se mai află printre noi, dar care au făcut sacrificiul suprem pentru apărarea țării.

Primarul comunei Rociu, Aurel Bălășoiu a spus că Ziua Națională a României are o importanță deosebită pentru fiecare român, căci este ziua în care țara s-a întregit. El a mai spus că are siguranța că, dacă românii vor rămâne uniți în cuget și în simțiri, istoria României, atât de veche și atât de tumultoasă, va fi scrisă până la sfârșitul istoriei omenirii,  prin faptele poporului român. Aurel Bălășoiu este convins că solidaritatea reprezintă principala cale prin care românii pot trece peste orice obstacol, peste orice provocare, așa cum acum 100 de ani, uniți au reușit să scrie cea mai frumoasă pagină din istoria României.

Așa cum cere tradiția, ceremonialul  religios  și cel de depunere de coroane de flori au fost urmate de o serie de spectacole la care au participat, spre bucuria locuitorilor comunei Rociu,  Grupul Vocal Preoțesc ‟Valea Dâmbovnicului‟, coordonat de pretorul paroh Ion Popa, elevii școlii din satul Șerbănești și Grupul Vocal al Asociației Culturale Rovine. Chiar dacă vremea nu a fost prea prietenoasă, oamenii comunei au participat în număr mare. Toți știau că mâine, 1 Decembrie,  românii participă la cea mai mare sărbătoare _ Ziua Națională a României.

Și pentru că tradițiile și obiceiurile, inclusiv cele culinare, sunt principalele căi de păstrare a identității noastre culturale, toți participanții la manifestările de la Rociu au putut mânca tradiționala fasole cu ciolan, pește cu mămăliguță, cozonac și bea  apreciată țuică fiartă. A fost o ceremonie pe măsura Zilei României la care oamenii s-au unit și au sărbătorit cu multă bucurie și conform tradiției românești.