Ultima șansă pentru Arpechim! Un specialist explică de ce cumpărătorul Oltchim trebuie să fie interesat și de Divizia Petrochimică Bradu

Luna aceasta se vor decide condițiile privatizării Oltchim Râmnicu Vâlcea, oferta investitorului interesat (Chimcomplex Borzești) urmând să fie discutată în adunarea generală a creditorilor. Divizia Petrochimică Bradu ar fi o achiziție “la pachet” interesantă, mai ales că aceasta ar aduce beneficii uriașe pentru Oltchim Râmnicu Vâlcea. Inginerul Gheorghe Ivănuș, un specialist în domeniu, spune că  repornirea petrochimiei de lângă Pitești ar aduce avantaje serioase Oltchim. Arpechim ar putea fi astfel resuscitată și folosită cu succes, dând de lucru la mii de oameni. “Repornirea Direcției Petrochimice Bradu și a consumatorilor de etilenă și propilenă din Oltchim Râmnicu Vâlcea  ar conduce la creșterea profitului net al Oltchim, creșterea numărului de angajati ai Oltchim de la 1940 actual la 3600, creșterea numărului de angajați care desfășoară activități externalizate cu 3000, importul de produse petrochimice ar scădea cu 234 milioane euro pe an, iar exportul de produse chimice și petrochimice ar crește cu 419 miloane euro pe an, contribuind semnificativ la echilibrarea balanței de plăți externe”, susține Ivănuș.

 “Este singura variantă viabilă de a mai avea petrochimie în România”

Ivănuș susține că la Divizia Petrochimică Bradu, de lângă Pitești, există încă instalații care ar putea fi folosite cu succes pentru producerea de etilenă. “În ceea ce privește petrochimia, toate țările învecinate foste comuniste au triplat producția de etilenă și propilenă iar in România OMV a demolat instalația de piroliză  de la Petrobrazi ( 35.000 t/an de etilenă), Piroliza 1 de la Pitești (100.000 t/an etilenă), a închis rafinăria Arpechim și consecutiv și Piroliza 2 ( 200.000 t/an etilenă), Rompetrol- Caz-Munai Gaz a închis piroliza de la Petromidia  ( 200.000 t/an etilenă).  Astfel, deși în 1989 aveam o producție de etilenă de 750.000 tone/an de etilenă, începând din 2012, odată cu închiderea Diviziei Petrochimice Bradu și intrarea în insolvență a Oltchim,  nu mai producen nici un gram de etilenă în România. (…) La nivel mondial se  produc 150 miloane de tone de etilenă pe an și circa 80 milioane de tone de propilenă prin procedeul clasic de piroliză a fractiumilor de petrol, adica în instalații de tipul celor care au existat și funcționat în România timp de 50 de ani. Dintre aceste instalații mai există una singură, la Pitești, Piroliza 2 -încă nedemolată, moderrnizată de Oltchim și care ar putea să fie revizuită și pusă în funcțiune, dacă ar fi voința politică necesară, utilizând așa numitul Fond Suveran de Investiții . o reprezintă repornirea integrată a Direcției Petrochimice Bradu a  Oltchim Râmnicu Vâlcea”, ne-a declarat Gheorghe Ivănuș.