Ești mulțumit de spitalele din Argeș? Uite câți bani se toacă pe salariile de acolo!

Chiar dacă nu au reușit să ajungă în vreun top al calității serviciilor medicale oferite, spitalele din Argeș, aflate în administrarea Consiliului Județean, înghit anual sume enorme. Nici anul 2018 nu este diferit, bugetul pentru salarii și alte cheltuieli cu personalul fiind uriaș. La capitolul servicii bugetele sunt însă foarte mici, deci pacienții vor fi nevoiți în continuare să-și cumpere medicamentele de peste drum, de la farmaciile private și să vină cu mâncare de acasă.

Începem cu Spitalul Județean de Urgență, condus de ani de zile de directori interimari, numiți direct de către conducerea CJ Argeș. Adriana Molfea este acum șef al unității, aceasta fiind director în cadrul Consiliului Județean. La conducerea unității s-au perindat însă mai mulți angajați ai CJ, unii pricepuți la deșeuri, alții la spionat, dar niciunul cu o legătură reală cu sănătatea! În fine, important este că spitalul va avea pe mână anul acesta 200 milioane lei pentru plata angajaților- o sumă uriașă. Spre comparație, cheltuiala cu bunurile și serviciile va fi de doar 58 milioane- banii pentru salarii reprezentând peste trei sferturi din bugetul de funcționare. 

La Spitalul de Pediatrie Pitești, situația este și mai tragică: 48 de milioane de lei sunt tocați pe salarii, din totalul de 58 de milioane pentru funcționare. Spitalul a fost dotat azi cu un computer tomograf nou-nouț, mulțumită Ministerului Sănătății, dar pacienții mai au până să-l folosească! Și asta deoarece, după cum era de așteptat, spațiul pentru noul tomograf nu este încă amenajat, lucrările și procedurile urmând să dureze cel puțin două luni.

Spitalul de Pneumoftiziologie din Valea Iașului va cheltui în 2018 20 milioane lei pe salarii, din totalul de 23 milioane dedicat funcționării, iar la unitatea din Leordeni cifrele sunt de 12,8 milioane pentru salarii din 14 milioane buget de funcționare.

Spitalul de Geriatrie Ștefănești va cheltui 12 milioane lei pe salarii și doar 2 milioane pe bunuri și servicii.

Spitalul din Costești va cheltui 18 milioane lei pe salarii (din 22 milioane buget de funcționare), iar la Călinești se vor cheltui 4,2 milioane din 4,9.

Fostul director economic din CJ Argeș, Constantin Voicu, s-a retras la aer curat, conducând acum acum spitalul Brădet. Economistul va avea pe mână un buget de funcționare de 12,7 milioane, din care 9 milioane vor fi cheltuiți pe salarii.  La Spitalul de Psihitarie din Vedea, 12,5 milioane vor fi dați pe salarii.

Inutil să spunem că la toate unitățile spitalicești din ograda Consiliului Județean la secțiunea dezvoltare sunt prevăzute sume foarte mici, sau chiar deloc (de exemplu la Călinești), cu excepția Spitalului Județean și al celui de Pediatrie.