Cadou de Crăciun: PSD a majorat prețul gunoiului în Costești!

Din cauza administrației județene, marca social-democratului Dan Manu, majoritatea argeșenilor vor avea parte de la 1 ianuarie de o surpriză neplăcută. Primarul Ion Baicea, din Costești, a fost singurul din județ care în această vară s-a opus în AGA de la ADI Servsal majorării prețului pentru serviciile de salubritate în județ. Din păcate, majoritatea primarilor, de la PSD dar și de la alte partide, (aproape în unanimitate, de fapt, doar reprezentanții Piteștiului și ai comunei Bughea de Sus fiind de aceeași părere cu Baicea) au fost de acord pe 26 iulie cu prețul de 356 lei/tonă (colectare din poartă în poartă), propus de societatea Financiar Urban, controlată de omul de afaceri Gheorghe Văsâi. Cu consimțământul celor din Consiliul Județean și cu prețul pe tonă deja mărit, Financiar Urban a somat acum Primăriile ca până pe 1 ianuarie 2019 să întocmească alte contracte, care să țină cont de prețul aprobat în AGA de la ADI Servsal, altfel amenințând cu suspendarea servicului de colectare a gunoiului.

În aceste condiții, Consiliul Local din orașul Costești nu a avut încotro și a majorat vineri seara prețul serviciului de salubritate la 8 lei/persoană/lună, noul tarif fiind aplicabil de la 1 ianuarie 2019. Până acum costeștenii plăteau 5 lei/persoană/lună în cartiere și 2,5 lei la sate pentru gunoi.

Culmea, președintele PSD Costești, consilierul local Dani Stancu, este angajat la ADI Servsal, dar acesta nu numai că nu s-a opus majorării din iulie, dar acum a venit în Consiliul Local cu propuneri populiste și fantasmagorice! Oricum, acesta nu a participat la vot, lucrând la ADI Servsal, la Consiliul Județean. Stancu s-a făcut că nu înțelege, iar noile tarife- socotite în funcție de hotărârea AGA a ADI Servsal- au fost votate totuși de 11 consilieri, existând și 5 abțineri și o neparticipare. Dacă noile tarife nu erau aprobate, costeștenii ar fi rămas cu gunoiul la poartă chiar după sărbătorile de iarnă! Atitudinea lui Stancu a provocat nemulțumirea primarului Baicea, care a socotit la sânge pentru ca orașul să poată plăti factura la gunoi către Financiar Urban în 2019.

“PSD la nivelul Argeșului mărește prețul, iar la Costești vine revoluționarul social-democrat Dani Stancu și spune că nu-i adevărat! Am făcut eu tona 356 lei în ședință, când m-am contrat cu toți? Primarii din sală râdeau, acum dau din colț în colț. La Topoloveni, la Mioveni, în tot județul se face 8,5 lei/persoană, ăia or fi nebuni? Domnul Văsâi ne obligă să semnăm un nou contract până la 1 ianuarie, pune presiune. Tot ce am făcut, am făcut spre binele orașului și al locuitorilor. De tona lui Manu (n.r. președintele CJ Argeș) doar iei act! Vă dau meditații, pentru voi, la PSD, e greu calculul ca și carnea de porc!”, a declarat în ședință primarul Ion Baicea.

Președintele PSD Costești a venit cu vești și mai proaste, dar din calitate de angajat ADI Servsal, de data aceasta. “Avem 30 lei/tonă în plus la groapa de la Albota care se vor duce la Fondul de Mediu de la 1 ianuarie 2019, iar de la 1 ianuarie 2020 va fi 80 lei/tonă. Atunci ce o să facem? Plătim pentru compost”, a spus Stancu. Primarul i-a sugerat însă să informeze mai mult cetățenii, ca să nu mai arunce biodegradabile la ghenă sau în saci. “Dacă cetățeanul aruncă, noi plătim. Tu uiți unde lucrezi? Nu mai stați la cafele în Consiliul Județean și mergeți și vorbiți cu oamenii”, a spus primarul Baicea.

Andri Irimia