UPDATE! Vicele Apostoliceanu- acuzat că încalcă legea și protejează samsarii imobiliari din pădurea Trivale!

Viceprimarul Piteștiului, Sorin Apostoliceanu, încearcă să dea o lovitură nemeritată și de joasă speță inițiativei cetățenești demarată de consilierul local Narcis Sofianu și doctorul Tiberiu Irimia pentru salvarea Pădurii Trivale. După ce peste 3000 de piteșteni au semnat în ultimele două săptămâni  pentru instituirea unei arii protejate de interes local pe 700 de hectare din Pădurea Trivale și transformarea unei suprafețe de 230 ha în pădure parc, viceprimarul dezgroapă un proiect vechi de 10 ani, care a eșuat lamentabil și îl propune Consiliului Local. Asta în timp ce inițiativa cetățenească, care propune două proiecte de hotărâre în CL Pitești- este lăsată la dospit, în sertarele Primăriei!   

Într-o grabă absolută, în nici două zile, Apostoliceanu și consilierul local ALDE, Ionuț Olariu, au încropit un proiect de hotărâre care va fi astăzi pe ordinea de zi a ședinței CL Pitești. Este vorba despre instituirea unei "arii naturale protejate de interes național și declararea ca rezervație naturală" a doar 374 hectare din Pădurea Trivale. Demersul lor este ilegal însă, fiind practic aceeași idee avută în urmă cu aproape 10 ani de prefectul Davidescu. Spunem că este ilegal pentru că doar Guvernul, prin HG, poate institui o arie protejată de interes național- lucru care nu s-a întâmplat nici acum, la 10 ani de la primul demers făcut de fostul prefect! Între timp, peste 500 hectare au fost puse în posesie și pot fi defrișate oricând de proprietari, pentru a construi. Narcis Sofianu îl acuză pe Apostoliceanu că vrea să protejeze samsarii imobiliari cu terenuri în pădurea Trivale. Și asta deoarece proiectul susținut de semnăturile piteștenilor ar duce și la exproprieri, pentru ca întreaga suprafață de pădure din proprietatea Piteștiului să devină arie protejată sau pădure parc (peste 900 ha), nu doar 350 ha.

Proiectul introdus în grabă pe ordinea de zi a fost semnat ieri de doar 3 consilieri locali: Apostoliceanu (PSD), Olariu (ALDE) și Constantin Janță (PSD).  

Consilierul local Narcis Sofianu a fost chiar azi să vorbească cu Apostoliceanu și să-l convingă să retragă proiectul de pe ordinea de zi, pentru că ar fi nelegal- Primăria și Consiliul Local nu poate institui arii protejate de interes național, ci Guvernul. Sofianu propune însă instituirea unei arii protejate de interes local, care stă în puterea consilierilor locali, inițiativă pentru care peste 3000 de piteșteni au semnat (e nevoie de 7500 semnături să devină inițiativă cetățenească). 

"Noi ne dorim să protejăm toată Pădurea Trivale de pe raza Piteștiului, nu doar 374 ha din 900. Vor să blocheze inițiativa cetățenească, să spună apoi că deja au votat ceva în acest sens. De ce insistă să voteze un PH vădit nelegal, după ce i-am spus azi, pe lege, că e greșit? Doar Guvernul poate face arie protejată de interes național. De ce se preface că slavează 350 ha, iar 500 ha sunt lăsate în voia sorții? De ce s-a ocupat de cu totul altceva când a ținut locul primarului și i-a venit ideea tocmai acum? De ce se preface că vrea să salveze o bucată de pădure când, în aceeași ședință, prin direcția pe care o coordonează,  propune construirea a 6 case în pădure?   Hai să mai facem niște vile în loc de păduri! Apostoliceanu mizează pe prostia piteștenilor. Așa cum anticipasem, au trecut peste 30 de zile și inițiativa noastră nu a fost trecută pe ordinea de zi", a declarat consilierul Narcis Sofianu.

"Salvăm pădurea sau salvăm proprietarii din pădurea Trivale?"- se întreabă doctorul Tiberiu Irimia. De menționat că proiectul propus în grabă de Apostoliceanu spre a fi votat în CL Pitești nu a fost publicat pe site-ul Primăriei Pitești și nu a putut fi consultat nici de către noi, reprezentanții presei. În schimb, acesta a ajuns la noi prin bunăvoința consilierilor locali, fiind un material adăugat în ultimul moment.

Andri Irimia

UPDATE: Viceprimarul Sorin Apostoliceanu ne-a transmis că inițiativa sa din Consiliul Local este legală. Proiectul de hotărâre a fost adoptat cu unanimitate de voturi.