Primarul Ionuţ Rîcanu este edilul căruia i s-a interzis să candideze printr-o decizie care ridică semne de întrebare

Primarul comunei Căldăraru, Ionuț Răcanu a primit, din partea judecătorilor de la Pitești interdicția de a putea participa la alegerile locale, ca urmare a unei decizii a ANI emisă în martie 2017, conform căreia, în perioada 2012 -2016, în perioada în care acesta ocupa funcția de viceprimar, avea și o întreprindere individuală.

Conform legii, după trei ani de la constatarea incompatibilității, fapta se prescrie. Suntem în anul 2020 și  au trecut 3 ani, dar pentru Ionuț Răcaru fapta nu s-a prescris. Ba mai mult, Ionuț Răcanu a avut parte de un proces cel puțin ciudat, care atrage o mulțime de semne de întrebare.

Judecătoria Costești, cea care a judecat această speță înainte de a ajunge la judecătorii din Pitești, a decis că edilul poate candida.

Decizia judecătorilor de la Costești a fost contestată de liberali, iar cazul Ionuț Răcanu a ajuns la judecătorii din Pitești.

Aici a început adevărata poveste care naște întrebări, căci la termenele de judecată fie nu s-au prezentat toți judecătorii din completul de 3, care trebuia să  judece cazul, pe motiv ca unul din judecători era ocupat cu procesul electoral, ba s-au făcut că uită să-l înștiințeze pe Ionuț Răcaru că are termen de judecată, acesta aflând cu doar 2 ore înainte de ședință că trebuie să se prezinte la proces, ba, în ziua moțiunii PSD, deși sedința de judecată a fost programată pentru ora 14.00, judecătorii nu au ajuns în sală decât după ora 16.00. Există suspiciunea că dacă moțiunea PSD de demitere a guvernului Orban ar fi trecut și soarta primarului comunei Căldăraru ar fi fost alta, altfel nimeni nu poate explica de ce procesul nu s-a ținut la ora stabilită? Să fie influențată justiția de politic? Politicul zice că nu, iar justiția tace mâlc.

Pe surse am aflat   că avocatul lui Ionuț Răcanu a luat foc atunci când a văzut ce se întâmplă în sala de judecată, acuzând judecătorii de neștiință de carte sau de rea credință, spunându-le acestora că şi în acest caz unul plus unul trebuie să facă doi şi nu patru, aşa cum au făcut.

În aceiași situație cu Ionuț Răcanu au fost și alți primari din Argeș pentru care judecătorii au decis că pot candida pe motiv că legea nu le îngrădește dreptul de candida, ci dreptul de a ocupa funcții publice.

În cazul primarului din Căldăraru această interpretare a legii nu a mai funcționat. De ce, nimeni nu știe, căci se spune că aplicarea legilor în România se face unitar și echidistant. O fi fost unitar? Trageți singuri concluziile.

Primarul Ionuț Răcanu era unul dintre primarii PSD care câștigau alegerile în Căldăraru fluierând, căci oamenii îl apreciază și mulți din ei spun acum că își vor anula voturile sau nu se vor prezenta la vot.

PSD a decis însă să nu-l mai desemneze candidat tocmai din cauza acestui proces de incompatibilitate, iar la PNL Ionuț Răcanu nu a vrut sub nicio formă să migreze. Ca urmare, primarul decisese să candideze independent, numai că pentru el nu a mai fost valabila idea cum că legea nu prevede expres intrezicerea dreptului de a candida, ci de a ocupa o funcție publică.

Așa se face că acum, primarului  Ionuț Răcanu, pentru o faptă petrecută acum patru ani, despre care avocații spun că s-a prescris, i s-a refuzat un drept garantat de Constituție. De ce?  Dreptul de a candida și de a fi ales este unul dintre drepturile fundamentale ale omului și întrebările legate de procesului lui Ionuț Răcanu chiar merită răspunsuri clare, pentru a nu mai exista suspiciuni de încălcare a drepturilor fundamentale ale omului.

În caz contrar, CEDO este ultima soluție pentru primar și una care ar putea avea drept consecință plata unor despăgubiri din partea statului, adică din buzunarele noastre, dacă se constantă ca i-au fost încălcate drepturile . Cât să mai plătim din buzunarele noastre despăgubiri pentru cei care au fost nedreptățiți de niște judecători care au dat decizii contrare drepturilor fundamentale ? Şi mai e o întrebare – De ce pentru unii candidaţi instanţele au decis că pot candida, iar pentru alţii nu?

 ăMaria Dobre