Afacere sau sac fără fund? Casa Căsătoriilor din Pitești- neterminată după investiţii de aproape 700.000 euro

Consilierii locali piteșteni au avut o dispută serioasă la ultima ședinţă de CL pe tema noi clădiri a Casei Căsătoriilor. Pentru că vechea clădire a fost retrocedată iar municipalitatea nu s-a înţeles la preţ cu proprietarii, după o perioadă în care a plătit o chirie foarte mare, s-a luat decizia anul acesta să se cumpere un alt imobil. Clădirea aleasă a fost cea cunoscută drept “Casa Coandă”, aflată la o aruncătură de băţ de Primărie. Deși clădirea trebuia dată în folosinţă în iunie, iată că a venit sfârșitul anului și lucrările tot nu sunt gata. Cine poartă răspunderea pentru întârziere și câţi bani s-au investi, de fapt, aflaţi în cele ce urmează.

Discuţii aprinse în Consiliul Local
Ideea de a cumpăra o altă clădire a aparţinut primarului Tudor Pendiuc, acesta punând ochii pe “Casa Coandă”, care era în proprietatea Camerei de Comerţ și Industrie Argeș (CCI). Proaspăt renovată de conservatorul Cornel Lazăr, care a încercat să o transforme în restaurant, Casa Coandă (rebotezată Kilometrul Zero) nu a atras foarte mulţi mușterii. Oferta Primăriei a picat la fix, CCI Argeș pierzând și chiria pe care o încasa de la Lazăr. Totuși, reprezentanţii CCI au ţinut de preţ, în urma negocierilor clădirea de patrimoniu fiind cumpărată cu 500.000 euro. Ne-am fi gândit că lucrările de modernizare întrerpinse de Lazăr ar fi permis ca imobilul să își intre repede în “rol”, servind tinerilor însurăţei, așa cum trebuie. Deschiderea noii Case a Căsătoriilor s-a lăsat însă așteptată, iritându-i pe unii. Unul dintre cei dernjaţi de situaţie a fost consilierul local Gheorghe Dinescu. Acesta i-a luat la rost la ultima ședinţă de Consiliu Local pe reprezentanţii Primăriei. “Am cumpărat acest imobil cu 500.000 euro, am mai băgat în el aproape 150.000 euro. Știam de problemele cu acoperișul când l-am cumpărat? Nu e corect ca toată vara să se facă căsătorii în holul primăriei, iar noi să alocăm o sumă imensă. Cu 700.000 euro construiam altă clădire! Eu mă gândesc la bugetul Consiliului Local ca la bugetul familie mele. Cu preţul ăsta n-o cumpăra nimeni”, a spus Dinescu.
Ionică: “N-am fi cumpărat-o, dar utilitatea e maximă”
Viceprimarul Cornel Ionică a recunoscut că, dacă nu ar fi fost neapărată nevoie de ea, clădirea nu ar fi fost cumpărată de Primărie. Și asta din cauza costurilor uriașe care le implică modificarea unei clădiri de patrimoniu. De menţionat că până în prezent, cu achiziţie și lucrări, s-au cheltuit aproape 700.000 euro, muncitorii având de lucru și pentru la anul! “Și după ce va fi gata, vom oficia căsătorii în holul Primăriei, sunt multe solicitări. În jurul clădirii se vor efectua lucrări în cadrul proiectului de regenerare urbană până la 31 decembrie. Clădirea trebuie reabilitată pe exterior, sunt lucrări specifice pentru că e de patrimoniu. Trebuie să asigurăm securitatea prin închiderea cu gard, pentru ca activitatea de acolo să nu fie perturbată. Nu ne permitem să punem paznici în permanenţă acolo și am propus împrejmuirea. Clădirea a fost cumpărată cu 30% mai puţin decât preţul ofertat, sub preţul evaluat. N-am fi cumpărat această clădire dar utilitatea este maximă. Arhitectura este deosebită. Vin multe oferte cu clădiri de patrimoniu, dar reabilitarea costă foarte mult”, a declarat Ionică. Singurul care pare mulţumit de modul cum decurg lucrurile este consilierul local liberal Radu Perianu: “Este binevenit faptul că Primăria este proprietarul celei mai frumoase clădiri din Pitești. Ţinând cont că un apartament cu două camere, mult mai departe de centru, e 60.000 euro...” Până la momentul în care tinerii vor putea admira pe dinăuntru interiorul frumoasei clădiri, desenată de același arhitect care a creionat și Athene Palace, mai este însă de așteptat.