Neregulile de la Teatrul Davila- reclamate la ministrul Culturii!

Documente trucate și legi trunchiate pentru descalificarea candidaților la funcția de director

 

V-am prezentat săptămâna trecută cam cine au fost aceia care au fost promovați la Teatrul Davila, din Pitești. Ca să vă reîmprospătăm memoria, vă reamintim că printre cei 18 “gradați” se aflau fiica directorului interimar, actrița Miruna Varodi, soția regizorului Bogdan Cioabă, Cristina și fiul actorului Vasile Pieca, Marius. Încrengătura de relații din teatru este nimic însă în comparație cu ce au încercat să facă mai marii instituției, care s-au dus cu jalba în proțap la Consiliul Județean cu un așa zis memoriu, îndreptat împotriva șefului secției Estradă. Toate aceste micșări ar fi trebuit să îl împiedice pe respectivul să participe la concursul pentru funcția de manager al Teatrului Davila, dosarele fiind primite până pe 21 aprilie. Aceste nereguli au fost reclamate săptămâna trecută la ministrul Culturii, de la care se așteaptă un răspuns pertinent.

 

Acuzat că a vrut să blocheze promovarea rubedeniilor conducerii

 

Vicepreședintele “cu cultura” din Consiliul Județean Argeș, Constantin Polexe, a fost chemat de urgență la Teatrul Davila în urmă cu două săptămâni, chipurile de către colectivul instituției. Gâlceava pornise de la promovările în grade și trepte profesionale. Deși am dovedit că aceste promovări au fost deturnate de relațiile din instituție, conducerea Teatrului îl acuza pe șeful de la Estradă, George Diaconescu, că ar fi încercat să “blocheze promovările legale și de drept ale actorilor teatrului”. Nemulțumiții au întocmit un memoriu și i l-au înmânat vicelui Polexe, care reprezenta instituția care finanțează Teatrul Davila- anul acesta instituția având un buget de aproape 6 milioane lei. Culmea, în memoriu se cere “revocarea din funcția de șef secție Estradă a lui Diaconescu Vicu George, funcție obținută prin încredințare directă în urma unor presiuni politice și a traficului de influență”. Din ură și din răutate, cei care au ticluit memoriul au uitat că șeful de la Estradă ocupă funcția de peste nouă ani și lucrează ca angajat în Teatrul Davila de 19 ani! Respectivii uită și că în perioada 1997-2015 nu s-a mai angajat nimeni prin concurs, fiind preferată metoda întocmirii de contracte pe perioadă determinată, cu valabilitate pe durata mandatului managerului teatrului. 

 

Semnăturile de la examenul de promovare- atașate la memoriu!

 

În fine, după ce își varsă veninul pe hârtia înmânată lui Polexe, respectivii se semnează la urmă. Și aici începe distracția! Printr-o hoție demnă de o cauză mai bună, managerul interimar, Matei Varodi, sau cine a avut inițiativa, atașează la memoriu semnăturile luate pentru examenul pentru gradații- dat fix în zilele acelea. Așa se face că singurul angajat de la Estradă care “semnează” memoriul este Ionuț Oanță. După informațiile noastre, acesta ar fi spus că n-a semnat niciodată un memoriu împotriva șefului secției, George Diaconescu, cu care colaborează foarte bine, fiindu-i folosită semnătura de pe tabelul pentru gradație. Strigător la cer este că memoriul este semnat de managerul Matei Varodi și șefa serviciului Juridic, Araxy Negoșanu. Spunem asta pentru că un manager capabil știa ce are de făcut pentru a calma spiritele și nu s-ar fi plâns ca un copil bătut de colegi la “doamna”- în cazul acesta vicele Polexe. Pe lista de semnături îl regăsim pe Cătălin Ilina, omul care face... afișele. Gurile rele spun că acesta a semnat memoriul la îndemnul lui Araxy Negoșanu, persoană cu care este în relații foarte bune.

 

Neam întreg de la Așchiuță- alături de șefa de la Dramă împotriva Estradei!

 

Ne doare mintea dacă ne uităm cine mai semnează memoriul împotriva șefului de la secția Estradă. Cristina Dumitru, șef interimar al secției Așchiuță, funcție pe care a moștenit-o după moartea soțului, Florin Dumitru, a semnat și ea memoriul. Aurelia Muscalu, Georgeta Muscalu, Ion Lucian Muscalu și Cristina Muscalu- toți patru din neamul Muscalu, angajați la grămadă la secția Așchiuță- au semnat împotriva colegului de la Estradă, pe care, probabil, nici nu prea îl cunosc. Nu puteau lipsi Cristina Cioabă (alături de soțul Bogdan Cioabă), Miruna Varodi sau actorul grevist Gheorghe Gabriel- toți recompensați de conducerea teatrului cu gradație de merit. Până și șefa de la Dramă, Luminița Borta, își pune semnătura pe document, în loc să aibă grijă de fiica sa, Ania Cazan, care papă banii Consiliului Județean Argeș prin te miri ce metode! Ba mai mult, să nu uităm că Ania Cazan este angajată la CJ Argeș, ca inspector debutant. Falsul ordinar este demascat și de faptul că Aurelia Muscalu semnează documentul de două ori! Așa se ajunge la impresionanta cifră de 40 de semnături, dintre care numai una aparține unui angajat de la Estradă (și ăla prin fals), restul fiind ori din conducere, ori de la secțiile Dramă sau Așchiuță. 

 

Roxana Stoenescu o dă la întors

 

Toate aceste uneltiri aveau însă un singur scop: împiedicarea lui George Diaconescu să participe la concursul pentru șefia teatrului Alexandru Davila, postul fiind scos de curând la concurs. În afara memoriului, revoltații din teatru au fost ajutați și din birourile Consiliului Județean. Astfel, șefa departamentului Relații Internaționale, Cultură și Tineret, Roxana Stoenescu, “uită” că teatrul are trei secții și în condițiile de participare la concurs scrie așa: “să întrunească condițiile de studii universitare de licență absolvite cu diplomă de licență sau echivalentă în domniul de activitate al instituției (regie teatru, scenografie, teatrologie, coregrafie, actorie, păpuși-marionete)”. După cum se poate observa, nici vorbă de Conservator sau studii  de Management Cultural- pe care unii de la Estradă le au absolvite! Pentru aceste omiteri intenționate, Stoeneasca a fost reclamată la Ministerul Culturii. Contactată telefonic, Roxana Stoenescu ne-a declarat  că nu sunt restricții pentru angajații de la Estradă, deși paranteza din condițiile de participare la concurs sugerează altceva! În urma articolului publicat de noi săptămâna trecută, este posibil ca șefa de la Cultură din CJ să se fi “înmuiat”. Ori și-a amintit că mai există niște legi care trebuie, din când în când, respectate, mai ales când presa face tămbălău- precum OUG 68/2013 pentru modificarea și completarea OUG 189/2008 privind managementul instituțiilor publice de cultură. La Articolul 3 punctul c se spune că “managementul instituțiilor publice de cultură poate fi încredințat unei persoane fizice care (...) întrunește condițiile de studii universitare de licență absolvite cu diplomă de licență sau echivalentă în domeniul de activitate al instituției”. În aceste condiții, respingerea dosarului celor cu Conservatorul ar fi clar o încălcare a legii, deși asta s-a încercat, probabil la ordinul cuiva. Iar Roxana Stonescu a crezut că totul va trece neobservat. Așa cum managerul Varodi a bănuit că Polexe sau alții vor înghiți pe nemestecate mizeria de memoriu, semnată în fals.

Andri Irimia