Privatizarea Oltchim: veste proastă pentru Arpechim Pitești

Companiile Chimcomplex Borzeşti, Dynamic Selling Group şi White Tiger Wealth Management au achiziţionat în octombrie  pachete de active ale combinatului petrochimic Oltchim Râmnicu Vâlcea. Finalizarea tranzacţiilor în baza acestor contracte este supusă anumitor condiţii care trebuie îndeplinite, printre care se numără aprobarea finală de către adunarea generală a creditorilor societăţii, acest organism finalizând selecţia ofertanţilor. Din păcate, adunarea generală a creditorilor programată pentru luna noimebrie s-a amânat pentru data de 10 decembrie. Între timp, unul dintre ofertanți s-ar fi retras, rămânând serios în cursă doar compania românească, Chimcomplex Borzești.

După informațiile noastre, se pare că cei de la Chimcomplex vor doar aproximativ un sfert din Oltchim, mai precis instalațiile cele mai profitabile. Din păcate, Arpechim Pitești nu este dorită, deși inițial s-a încercat o privatizare “la pachet cu Oltchim. Rafinăria Arpechim pare a avea, astfel, sorta pecetluită, instalațiile, cele care au mai rămas, fiind de mult timp în consevare.

Combinatul petrochimic Oltchim Râmnicu Vâlcea a fost scos la vânzare prin nouă pachete de active a căror valoarea totală de piaţă este de 293,728 milioane euro. Preţul de pornire a vânzării a fost de 307 milioane euro. Oltchim este singurul producător din Europa Centrală de sodă caustică lichidă şi singurul producător din România de clor şi polieter polioli. Societatea exportă aproximativ 70 % din producţia sa. Combinatul este în insolvenţă din ianuarie 2013.