Incredibil! Se desființează toate secțiile Teatrului Davila din Pitești!

Cea mai mare instituție de cultură din județ, Teatrul "Alexandru Davila" din Pitești, se află de ani de zile pe o pantă descendentă. Concursul pentru ocuparea funcției de manager, desfășurat în urmă cu un an și jumătate, după pensionarea lui Sevastian Tudor, l-a adus la conducerea instituției pe Nicolae Poghirc- un om din afara județului. Atât el, cât și cei din Consiliul Județean Argeș, care ar trebui să vegheze la modul cum sunt cheltuiți banii publici, parcă vor răul instituției.

Așa se face că săptămâna trecută, în cadrul Consiliului de Administrație al teatrului, s-a decis modificarea organigramei instituției. Noua organigramă, care va fi propusă pentru aprobare într-o ședință viitoare a Consiliului Județean Argeș, prezintă schimbări importante. În primul rând, cele trei secții ale teatrului, care funcționează așa de decenii, dispar! În loc de secția Dramă, secția Revistă (fosta Estradă) și secția pentru copii Așchiuță, va exista doar un compartiment artistic, marketing, dramaturgie și relații publice.

Actorii și instrumentiștii de la cele trei secții vor face parte dintr-un "compartiment artistic", cu 71 de angajați. Prin această reorganizare dispar trei funcții de conducere (șefii de secții), iar unele voci spun că de la 1 septembrie nu vor mai fi prelungite contractele de muncă pe perioadă determinată. În aceste condiții, pe la colțuri se vorbește de o veritabilă desființare a teatrului Davila, cel puțin așa cum îl știam până acum.

Noua organigramă contravine însă până și proiectului de management cu care Nicolae Poghirc a câștigat concursul pe post, la începutul lui 2017. Acesta dorește însă controlul absolut al instituției, Luminița Borta și George Diaconescu, șefii secțiilor Dramă și Revistă, urmând să fie "retrogradați" în simplele "roluri" de actor și instrumentist. După informațiile noastre, schimbările propuse de Poghirc i-au scandalizat deja pe angajații teatrului. Consilierii județeni au ultimul cuvânt în acest caz, teatrul fiind finanțat de CJ Argeș cu sume considerabile (peste 10 milioane de lei pe an).