Scandalos! Un senator argeșean văduvește statul de miliarde printr-un amendament la Legea offshore!

Senatorul argeșean social-democrat Gheorghe Marin, al cărui nume îl găsim și în păguboasa privatizare a Aro Câmpulung, este implicat într-o mașinațiune care va priva statul român de miliarde de euro. Astfel, două amendamente importante introduse la Legea Offshore, aflată în comisiile din Senat la reexaminare, introduse de Marin, garantează companiilor petroliere că nu va creşte taxarea gazului extras din Marea Neagră pe toată durata exploatării, iar cheltuielile de explorare de miliarde de euro vor fi scăzute din impozitul pe care firmele îl vor datora. Acestea erau, de altfel, principalele solicitări ale companiilor petroliere înainte de a lua decizia finală de investiţie în Marea Neagră. Marin încalcă flagrant proiectul inițial al legii, despre care Liviu Dragnea spunea la începutul lunii că: "Nu am de gând să cedez, nu am de gând să pun umărul la pierderea resurselor României. Indiferent ce se va întâmpla, forma (n.r. legii) plecată la președinte nu va fi modificată, decât în sensul unor clarificări".

Amendamentul uşurează substanţial povara fiscală a companiilor, care îşi pot deduce astfel cheltuielile totale de explorare de la plata impozitului suplimentar introdus prin această lege şi, teoretic, simplifică lucrurile în decizia de a se scoate gazele. În cel mai improtant perimetru din Marea Neagră, Neptun Deep, ExxonMobil şi OMV Petrom au investit deja în explorare circa 1,5 miliarde de euro, iar, potrivit unor voci din industrie, Exxon şi Petrom ar urma să mai cheltuiască undeva la 4 miliarde de dolari pe lângă sumele investite deja, înainte să expoateze gazul. Iar nivelul celor trei blocuri acum aflate în explorare în Marea Neagră se vorbeşte despre o sumă totală de circa 6 miliarde investiţii. Aceste sume vor fi desuse din impozitul suplimentar, nou introdus în lege.

Amendamentul a fost introdus de senatorul PSD argeșean Gheorghe Marin, preşedintele Comisiei pentru energie, infrastructură energetică şi resurse minerale din Senat. Şi a fost introdus în condiţiile în care legea, aflată la reexaminare a ajuns în această Comisie în data de 18 septembrie fără să apară public informaţii despre acest lucru. Această comisie din Senat este nou-înfiinţată, se pare că… cu dedicație. iar şedinţa acestei comisii în care s-a dezbătut legea şi au fost introduse aceste amendamente nu apare pe site-ul Senatului, deci nimeni nu a ştiut că se va dezbate aici acea lege în data de 18 septembrie. De altfel, potrivit site-ul Senatului, senatorul Marian Gheorghe este preşedinte alacestei comisii din data de 17 septembrie, deci a fost numit cu doar o zi înainte de formularea amendamentelor la Legea Offshore.