Pasul către politică trebuie să-l faci cu sufletul și cu gândul la oameni

Și-a câștigat notorietatea în cadrul unor procese dificile, s-a implicat, prin consiliere, în legislația privind adopțiile internaționale și s-a făcut remarcat datorită poziției pe care a avut-o în apărarea dreptului la liberă expresie a avocaților, drept reafirmat răspicat de Curtea Europeană a Drepturilor Omului,  pentru ca orice derapaj de la acest drept să poată fi respins din start. Și-a creat o carieră și un nume. Este vorba despre avocatul, Cătălin Gherzan care a interferat cu politicul de-a lungul timpului dar nu a făcut pasul prin care să intre în această sferă pentru că a considerat că momentul intrării în politică trebuie să fie unul în care să simtă că a  atins maturitatea profesională și umană.

A fost ofertat și de alte partide căci ce formațiune politică ar rata ocazia de a-și împrospăta membrii și imaginea prin intermediul unor personaje cu notoritate și carieră solidă?!A ales totuși să intre în ALDE din două motive principale- și-a ales o profesie liberală pentru că are orientări liberale,  dar unele moderate,  în care statul trebuie să țină cont de toate categoriile sociale. Acest liberalism moderat îl regăsește în programul ALDE, partid care  a dat Argeșului singurul ministru la finalul alegerilor de anul trecut.  

 

-Cătălin Gherzan – Am găsit în platforma ALDE un fel interesant de a face politică, o politică orientată către păstrarea identității naționale și susținerii valorilor naționale dar în uniune cu întreaga Europă. Este o platformă adaptată realității actuale și extrem de flexibilă. La platforma ALDE s-au adăugat relația mea de prietenie și colegialitate cu ministrul secretar de stat, Robert Tudorache dar și susținearea oferită de președintele ALDE Argeș, Simona Brătulescu și de  deputatul  Andrei Gerea. Toate aceste lucruri au creat cadrul perfect pentru intrarea mea în politică.

 

Rep- Domnule avocat, există voci care susțin că în politica românească au intrat doar intelectuali lipsiți de empatie . Considerați că o astfel de afirmație se susține?

Cătălin Gherzan- Empatia este esențială în politică, chiar și atunci când liderii sunt nevoiți, în anumite conjucturi internaționale dificile, să ia măsuri care sunt nepopulare. Sigur, asta nu înseamnă că politica românească e un simbol al empatiei. Dar cine poate arăta un domeniu în care empatia este omniprezentă? Totuși, niciun domeniu nu poate evolua în mod serios dacă jucătorii acelui domeniu nu sunt capabili să dea semenilor lor o bună parte din ceea ce fac. Cum să faci politică fără să simți nevoile societății? Pare a fi imposibil. Omul care te susține o face pentru a-i reprezenta interesele,  iar ca om politic ceri susținere de la toate categoriile sociale și prin urmare e obligatoriu să le cunoști nevoile și dorințele.

 

 Rep-Jean Paul Sartre definea intelectualul, în lucrarea sa ‟Pledoarie pentru intelectuali‟,  într-un mod pe cât de direct pe atât de inedit. El spunea că intelectualul nu este omul care scrie cărți sau care își petrece timpul cu preocupări intelectuale, ci intră în viața publică și ‟se amestecă în treburi care nu îl privesc‟. Puteți să spuneți că sunteți în poziția celui care se amestecă în treburi care nu vă privesc personal?

Cătălin Ghirlezan- Dacă am decis să intru în politică atunci mai mult ca sigur că mă voi implica în treburile semenilor mei. Treburile personale, în sens strict, ți le poți rezolva în viața profesională dar,  odată intrat în viața politică este de la sine înțeles că vrei să rezolvi și treburile celorlalți . Pe scurt, în politică facem și lucruri care ne privesc și lucruri care sunt necesare și îi privesc pe toți cetățenii. Nu numai în politică se întâmplă asta. Sartre avea dreptate, un intelectual simte nevoia să iasă din colivia învățăturii sale și să aducă un plus societății din care provine.

 

Rep- Vorbind despre intelectuali, poate ar fi bine de amintit că această categorie a avut de-a lungul istoriei atitudini surprinzătoare –intelectualii  mers de la poziția de critici radicali până la aceea de pactiza cu regimuri totalitare. În asemenea condiții, cât de importantă este prezența intelectualilor în viața politică?

Cătălin Gherzan – Fără să luăm în calcul diferitele  convingeri ale unor intelectuali care au marcat istoria politică a lumii, nu văd cum ar fi posibilă reprezentarea politică a unei țări fără implicarea intelectualității . Ca urmare, soluțiile practice, diplomatice, geopolitica, geostrategiile nu pot fi nici implementate, nici realizate decât de oameni care sunt bine instruiți în domeniul lor de activitate.

Rep- Lucrați, avocat fiind, cu legile. Considerați că în acest moment legislația României este complet armonizată cu nevoile socio- economice ale țării?

Cătălin Gherzan – Așa cum bine vedem, legislația este într-o continuă schimbare și într-un continu proces de adaptare la situațiile nou apărute . Mai mult decât atât România fiind membră UE și semnatară a Convenției prinvind Drepturile Omului, legislația ei  trebuie să se updateze în permanență și să se alinieze liniei europene.

 

Rep- Există o tendință a legislativului de a împrumuta, în integralitatea lor, legi din alte țări . Considerați că specificul național este un criteriu de neglijat în elaborarea legilor?

Cătălin Gherzan- Fiecare stat, fiecare regiune, fiecare oraș are un mod diferit de a interacționa cu legile, fiecare are o realitate a lui. Legea trebuie să fie unitară pentru întreaga țară dar,  armonizată cu specificul acestei țări, cu necesitatea acestui popor. Așadar, omul din Parlament  trebuie, atunci când face legi, să fie conștient de realitățile țării și de specificul ei .

 

Rep- Argeșul a pierdut, în ultimii ani, tot mai mult din importanța pe care o avea pe plan național prin transferul unor instituții de stat foarte importante, în alte județe. Aveți vreun proiect, al dumneavoastră sau al partidului în care tocmai ați intrat, de a readuce Argeșul pe poziția pe care o merită? Datele financiare scot în evidență faptul că în cele mai multe domenii, Argeșul se află în top 10 cele mai puternice județe din țară.

Cătălin Gherzan – Alianța ALDE –PSD este o alianță puternică. Intenția noastră, a celor din ALDE este de a aduce în Argeș o cât mai bună recunoaștere a valorilor acestui județ și o cât mai mare bunăstare .

 

Rep- ALDE e un partid care nu de puține ori a afirmat că antreprenorii români nu sunt tratați, de instituțiile statului, în mod egal cu cei străini. Impărtășiți idea potrivit căreia antreprenorii români sunt discriminați chiar la ei în țară?

Cătălin Gherzan- ALDE a făcut aceste afirmații pe baza unor raportări economice din care reiese că firmele românești, deși cu cifre de afaceri mai mici decât multinaționalele, declară profituri mai mari și prin urmare plătesc taxe și impozite mai mari către statul român. Ca urmare, consider că,  în acest moment,  se acordă mai multă atenție investitorului străin deși cei mai mulți bani provin de la investitorul român. Mai consider că trebuie promovată dezvoltarea  industriei  și antreprenoriatul românesc pentru o dezvoltare durabilă și eficientă a societății noastre.

 

Rep- Dacă ați fi pus în situația de a fi întrebat de un tânăr care ar fi momentul cel mai bun de intrare în politică, ce i-ați răspunde?

Cătălin Gherzan- I-aș spune că cel mai bun moment e acela în care pasul către politică îl faci cu sufletul și cu gândul la oameni.