Gheorghiu, primul ministru al Culturii venit la Închisoarea Pitești: “A fost o experiență...”

Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii și o delegație a PNL Argeș, condusă de Adrian Miuțescu, au participat marți la un eveniment care a marcat trecerea a 70 de ani de la debutul Fenomenului Pitești, la Memorialul Închisoarea Pitești. Gheorghiu devine astfel primul ministru al Culturii care își arată nu doar declarativ interesul pentru ce s-a întâmplat la Pitești în anii de cruntă represiune comunistă.

Fenomentul Pitești este cea mai violentă acțiune a regimului comunist împotriva studenților anticomuniști din România. Evenimentul de marți a început cu o conferință internațională ce l-a avut în prim-plan pe George Cușa, supraviețuitor al Fenomenului Pitești. Invitați din România și Germania, foști deținuți, precum și ministrul culturii au vorbit despre memorie, represiune și căderea comunismului.

Au fost lansate două volume de memorii ale supraviețuitorilor Fenomenului Pitești: „Tăblițele de săpun de la ITȘETIP (PITEȘTI)" – Mihai Buracu și „Sub Vremuri. Memorii din detenție" – Petru Cojocaru, reprezentative pentru teroarea la care au fost supuși studenții în timpul Fenomenului Pitești și o completare a activității de cercetare a Memorialului Închisoarea Pitești.

Acum un muzeu administrat privat de către familia Axinte, fosta Închisoare Pitești nu a fost niciodată în atenția autorităților locale, lucru remarcat cu tristețe chiar de ministrul Culturii.

“A fost o experiență, una e să citești, să te documentezi și alta e să mergi la fața locului. Ce se întâmplă la Închisoarea Pitești demonstrează eficiența lucrului făcut în privat. Multe felicitări familiei Axinte, sunt oameni destoinici”, a declarat ministrul Bogdan Gheorghiu după participarea la eveniment.

“Sper ca ministrul Culturii și oamenii cu suflet din această țară să contribuie la ce ar trebui să fie acolo (n.r. la închisoarea Pitești). Administrația locală nu s-a implicat aproape deloc”, a spus Adrian Miuțescu, președintele PNL Argeș.

Andri Irimia