PMP cere informații în timp real despre COVID-19, defalcate pe județe, localități, cartiere și străzi

Transparența a fost uitată de actuala guvernare, care refuză să comunice și refuză să dea date cu privire la stocul de echipamente și materiale sanitare din motive pe care nimeni nu le înțelege. Este, de altfel, singurul Guvern din UE care a luat această decizie controversată și care amenință cu dosare penale dacă presa dă informații pe surse.

Partidul Mișcarea Populară cere cu vehemență ministrului de Interne să renunțe la informațiile trunchiate, inexacte, difuzate tardiv și să înceapă o comunicare în timp real care ar aduce și încrederea populației în instituțiile statului.

PMP îi cere Ministrului Afacerilor Interne, Marcel Vela, să creeze urgent, prin Grupul de comunicare strategică, un portal pe care să fie afișate, în timp real, informații detaliate despre persoanele aflate în izolare, carantină, infectate cu Covid-19 și decedate – la nivel de județ, localitate, stradă sau cartier.

Iată solicitarea Partidului Mișcarea Populară

Ținând cont de înrăutățirea situației la nivel național, numărul persoanelor infectate fiind în continuă creștere, vă solicităm să creați, în cursul acestei săptămâni, un portal pentru prezentarea în timp real a statisticilor legate de incidența coronavirusului COVID-19”, se arată în scrisoarea semnată de liderul PMP, Eugen Tomac.

În opinia acestuia, „cetățenii au dreptul să știe, în timp real, care este numărul persoanelor infectate din comunitatea în care locuiesc pentru a lua din timp măsuri și mai drastice de protecție”.

De asemenea, PMP recomandă ca, în municipiul București, în municipii și orașe mari din țară, să se menționeze strada sau cartierul unde există cetățeni infectați cu COVID 19. Portalul ar trebui să conțină informații (statistici), în timp real, privitoare la numărul persoanelor infectate și  județele și localitățile de proveniență; numărul deceselor, informație însoțită de vârsta acestora, data decesului și localitatea și județul de proveniență; numărul celor recuperați. Aceleași reguli ar trebui să fie aplicate și pentru persoanele aflate în carantină sau în izolare.

„În aceste zile, transparența și informarea precisă a cetățenilor poate ajuta la salvarea de vieți. Avem nevoie de implicarea tuturor cetățenilor în combaterea cât mai eficientă a acestui inamic invizibil, prin urmare vă adresăm solicitarea de a da curs propunerii noastre”, încheie Eugen Tomac, președintele PMP.