România fără lideri

A făcut turul reţelelor de socializare discursului lui Victor Orban şi a stârnit invidia multor români care plătesc personaje politice pentru a le reprezenta interesele, dar se văd vânduţi ca şi cum ar fi o legătură de ceapă degerată pe o tarabă ruginită. Mulţi deontologi s-au grăbit să spună că discursul lui Victor Orban este un discurs de campanie electorală şi ar avea dreptate dacă premierul Ungariei ar fi avut până acum o altă poziţie. Dar Victor Orban a avut mereu un cuvânt de spus în faţa Uniunii Europene şi deşi Ungaria a fost ameninţată de UE de nenumărate ori, nimeni nu a avut curajul să se agaţe de ea . În final, Ungaria a rămas în poziţie verticală pentru că premierul lor a rămas în picioare.

În urmă cu câteva zile, premierul Ungariei a acuzat public Uniunea Europeană că subminează acţiunile statelor membre şi a cerut Comisiei Europene să suspende "toate procedurile de infringement care subminează acţiunile statelor membre vizând protejarea integrităţii lor teritoriale şi naţionale, precum şi a securităţii cetăţenilor lor".

Şi Victor Orban nu s-a trezit vorbind pentru ca apoi să facă un pas înapoi. Premierul Ungariei a anunţat Uniunea Europeană că dacă nu răspunde la solicitarea sa, Ungaria deschide coridoare pentru ca migranţii să ajungă în Vest. Şi Comisia Europeană ştie că nu e de glumit.

În comparaţie cu Victor Orban al Ungariei, dinspre România nu se aud decât schelăleieli linguşitoare . Guvernanţii noştri nu ştiu să facă decât sluj în faţa UE sau să care genţile lui Angela Merkel. Interesul național nu există.

În urmă cu puţin timp, comisarul European Thierry Breton a venit pe nepusă masă în România ca să ne spună ce trebuie să facă guvernul. Nu l-a invitat nimeni şi nu şi-a anunţat vizita. Totul s-a petrecut în mare taină, dar vizita comisarului european a avut ca urmări, demisia şefului ANPC care îndrăznise să aplice legea românească în cazul unor companii străine. Nu ai cum să nu vezi legătura dintre aceste două momente. Sigur, fostul premier Florin Cîţu nu a făcut decât să ceară demisia şefului ANPC. Nu a contat că măsurile luate de cei de la Protecţia Consumatorului au fost legale şi au avut ca scop protejarea sănătăţii populaţiei. Nu a explicat nimeni ce i se reproşează acelui om care a avut îndrăzneala să aplice legea în mod egal şi pentru companiile străine. Pur şi simplu l-au zburat. Lui Ludovic Orban, fost premier al României, i se pare o mare ruşine ca PNL să facă coaliţie cu PSD, dar nu i-a fost ruşine să se laude cu faptul că Parlamentul European îl mângâia pe frunte, spunându-i că el e Orban, the good one. Era omul cel bun doar pentru că executa fără să clipească tot ceea ce îi cerea UE, indifferent dacă ce i se cerea era dezavantajos pentru România.

Poziţia de sluj a politicienilor români e nu numai ruşinoasă, ci şi extrem de jignitoare şi falimentară pentru ţară.  Niciodată nu am auzit că vreun politician maghiar s-a dus să se plângă la Înalta Poartă de alţi politicieni. Cei din România au făcut chiar exces  de milogeală. Şi atunci, cum să mai credem că aici, clasa politică mai are vreo legătură cu cetăţenii? Cum să mai credem în ceea ce declară? Şi de ce să le mai dăm votul nostru unor personaje slugarnice şi trădătoare?