"Stimularea natalității prin susținerea familiilor va deveni un obiectiv național"

N Georgescu natalitate"Stimularea natalității prin susținerea familiilor va deveni un obiectiv național"
România avea nevoie de un Minister al Familiei, iar acesta trebuie să fie bine finanțat, să apere drepturile copilului și să implementeze politici demografice majore, afirmă Nicolae Georgescu, deputat PSD de Argeș. 
"Am subliniat aceste lucruri în repetate rânduri și voi continua să o fac, deoarece declinul demografic reprezintă o problemă arzătoare pentru țara noastră. 
În acest sens, în data de 1 februarie 2021, prin intermediul unei scrisori, i-am atras atenția Prim-ministrului de atunci asupra consecințelor declinului populației din ultimii 30 de ani, fenomen ce va afecta în mod dramatic dezvoltarea economică a țării în viitorul apropiat și i-am semnalat lipsa măsurilor din programul de guvernare al fostei coaliții de dreapta. A răspuns evaziv după 3 luni.
Acum, odată cu revenirea Partidului Social Democrat la guvernare, vedem că abordarea s-a schimbat. Stimularea natalității prin susținerea familiilor va deveni un obiectiv național și o prioritate pentru actualul guvern. Ministerul Familiei și Tineretului își asumă un rol important în sprijinirea tinerilor, pentru ca aceștia să poată face față provocărilor financiare și sociale pe care le presupune întemeierea unei familii și creșterea copiilor, prin măsuri concrete care să ofere ajutor real familiilor și să conducă la creșterea ratei natalității.
Conform programului de guvernare, printre măsurile propuse se numără:
Extinderea programelor de tip școală după școală (after school);
Susținere financiară pentru familii în vederea achiziționării de echipamente necesare pentru școala online și telemuncă la anumite categorii de salariați;
Facilități fiscale pentru întreprinzătorii care oferă lucrătorilor anumite beneficii favorabile familiei (ex. decontare cheltuieli creșă sau învățământ etc.);
Program de credite personale pentru tineri familiști (FamilyStart);
Instituirea unui sistem de vouchere din care beneficiarii să poată acoperi costurile unor servicii specifice în domenii precum educația, sportul, sănătatea și cultura. Bunicii, respectiv frații majori șomeri să poată beneficia de indemnizația de creștere a copilului în locul părinților, dacă părintele se întoarce la locul de muncă;
Reducerea progresivă a cuantumului contribuțiilor de asigurări sociale de sănătate (CASS) datorate, în funcție de numărul de copii aflați în întreținere;
Acordarea posibilității autorităților administrațiilor publice locale de a sprijini familiile care au în întreținere copii,  prin reduceri/scutiri de taxe și impozite, precum și prin acordarea unor burse școlare complementare pentru elevii care provin din familiile numeroase.
Toate aceste măsuri vor fi gestionate și implementate de către un minister dedicat familiei, tinerilor, copiiilor, după modelul din multe state dezvoltate, în special în țări precum Canada, Noua Zeelandă, Norvegia sau Spania.", transmite Nicolae Georgescu.