AOA Argeș, solicitări către parlamentarii din județ

Vinerea trecută, la inițiativa Consiliului Director al Asociației Oamenilor de Afaceri Argeș (AOA) a avut loc o ședință de lucru cu parlamentarii din județ. De la PSD au participat senatorii Șerban Valeca, Cristina Stocheci și Gheorghe Marin și deputații Mircea Drăghici, Simona Bucura Oprescu, Radu Vasilică, Cătălin Rădulescu, Nicolae Velcea și Nicolae Georgescu. De la USR a fost prezent deputatul Ionuț Moșteanu, care a venit împreuna cu Claudiu Nasui, deputat din alt județ. De la PNL a particiapt la discuții deputatul  Dănuț Bica. Principalele teme supuse discuțiilor au fost:

 -Reprezentanții AOA Argeș au solicitat amânarea până la 1 ianuarie 2019 a aplicării OUG23/2017 privind plata defalcată a TVA. S-a atras atenția asupra faptului ca OG 23/2017 este in vigoare in vechea forma si ca aplicarea ei ar avea efecte negative pentru economie. Parlamentarii au mentionat ca nu se mai pune problema aplicarii OG 23/2017 in prima forma, ci in forma actualizata, aprobata in Senat, dand asigurari ca in Camera Deputatilor actuala ordonanta va fi modificata tinandu-se cont de solicitarile mediului de afaceri.

-Corelarea salarialui mediu net din zona privata cu cel din zona bugetara (in momentul de fata exista un decalaj de cca 60%*) in special in contextual noii legi a salarizarii bugetare (inclusiv la nivel local).

-S-a insistat asupra necesitatii acestor modificari pentru a tine forta de munca in tara si pentru a creste calitatea fortei de munca, in caz contrar fiind iminenta o crestere a preturilor pentru produse si servicii si implicit, cresterea inflatiei.

-OUG nr. 60/2017 pentru modificarea si completarea Legii nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap – s-au evidentiat efectele negative ale aplicarii acestui Act Normativ asupra mediului de afaceri dar si asupra persoanelor cu handicap si a unitatilor protejate autorizate, solicitandu-se revenirea la setul de reguli aplicabile anterior ordonantei.

 -Asigurarea resurselor bugetare necesare demararii proiectelor mari de infrastructura (proiecte de importanta UE cu finantare asigurata din fonduri nerambursabile UE (ex: Autostrada Pitesti-Sibiu, Centura de Sud a Capitalei, etc.)). S-a prezentat situatia actuala a studiului de fezabilitate pentru realizarea autostrazii Pitesti – Sibiu, urmand ca in perioada imediat urmatoare sa fie incheiate procedurile de atribuire a lucrarilor pentru 2 tronsoane. Tot in acest punct al discutiilor a fost argumentata ideea necesitatii aducerii de amendamente Legii Achizitiilor Publice, in scopul evitarii pe viitor a intarzierii demararii proiectelor de infrastructura.

 

A fost ridicata problema deficitului de forta de munca la nivelul judetului Arges, atat din punct de vedere cantitativ, cat si calitativ. Un punct de vedere comun l-a constituit necesitatea schimbarii legislative in domeniul invatamantului romanesc, cu accent pe dezvoltarea invatamantului profesional si tehnic si dezvoltarea invatamantului dual. In urma discutiilor s-a ajuns la unele puncte de vedere comune care au fost preluate de parlamentari pentru a fi prezentate in Senat si Camera Deputatiilor. Totodata, in cadrul aceste intalniri s-au stabilit premizele ca astfel de dezbateri sa fie organizate trimestrial, inscopul unei mai bune comunicari, si al crearii unui parteneriat eficient care sa conduca la o crestere sanatoasa si durabila a mediului de afaceri din judetul Arges.