Premierul României nu știe nici să pronunțe numele medicamentului din cauza căruia a fost declanșat Mecanismul European de Protecție Civilă

Nicio instituție a statului responsabilă cu respectarea prevederilor Constituției și nici măcar Avocatul Poporului nu s-au sinchisit de faptul că prin lipsa imunoglobulinei de pe piața medicamentelor din România se încalcă dreptul la viață garantat de Constituție.

Ba mai mult, premierul Viorica Dăncilă gafează în plină conferință de presă demonstrând că nici măcar nu știe cum se numește medicamentului de care viața a mii de pacienți, cei mai mulți fiind copii.

Premierul Dăncilă a repetat de șase ori în mod grești numele medicamentului, convinsă fiind că acesta se numește ‟imunoglobină‟. Poate pare nesemnificativ acest lucru, dar atât timp cât premierul nu știe nici măcar denumirea medicamentului, nu mai e de mirare că românilor li se încalcă drepturi fundamentale. De mirare e faptul că nicio instituție care are în atribuțiuni garantarea respectării drepturilor omului, nu s-a sesizat până acum.

Imunoglobulina nu este singurul medicament la care românii nu mai au acces. Sunt sute de medicamente care nu mai există pe piață și pentru care nu există nici alte variante. Și nu e vorba de banala aspirină, ci de medicamente fără de care oamenii fie riscă sp moară, fie riscă să li se agraveze bolile. Pentru această acută criză de medicamente nimeni nu se sesizează și nimeni nu protestează deși articolul nr 34 din Constituție prevede la litera 1 că ocrotirea sănătății este garantată, iar la litera 2 ne anunță că statul este obligat să ia măsuri pentru asigurarea sănătății publice.