PSD nu susține modificările la legile Justiției propuse de deputatul Rădulescu

Preşedintele Comisiei speciale parlamentare pentru legile Justiţiei, Florin Iordache, a anunţat că grupul parlamentar PSD nu susţine cele trei propuneri legislative de modificare a legilor Justiţiei, iniţiate de deputatul social-democrat Cătălin Rădulescu, care au depăşit termenul de dezbatere, fiind adoptate tacit de Camera Deputaţilor. Iordache a subliniat că, având în vedere că grupul PSD nu susţine proiectele, Senatul le va respinge, în calitate de Cameră decizională. Vă amintim că deputatului argeșean Cătălin Rădulescu i-a fost retras sprijinul politic, la propunerea organizației PSD Argeș.

Una dintre iniţiativele legislative vizează modificarea legii privind organizarea judiciară şi prevede că apelul la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie soluţionat de completul de 5 judecători nu va putea fi declarat decât în favoarea inculpaţilor.

O altă propunere legislativă care trece tacit modifică legea privind Consiliul Superior al Magistraturii şi prevede că "inspectorii din cadrul Inspecţiei Judiciare sunt numiţi în funcţie de inspectorul-şef în urma unui concurs, pentru un mandat de 9 ani, dintre judecătorii şi procurorii care au o vechime de cel puţin 12 ani în magistratură, care au cel puţin grad de curte de apel sau parchet de pe lângă curte de apel şi au avut calificativul 'foarte bine' în ultimele trei evaluări".

Cea de-a treia propunere legislativă se referă la modificarea Statutului judecătorilor şi procurorilor şi vizează introducerea Senatului în procedura de numire a procurorilor de rang înalt, în locul preşedintelui României.