Aurelian Pavelescu: “PNȚCD nu va negocia niciodată principiul democrației”

Președintele PNȚCD, Aurelian Pavelescu, susține că opoziția (în care îl include și pe președintele Iohannis) refuză să accepte rezultatul alegerilor din 2016. Pavelescu spune însă că nu protestele de stradă sunt soluția, ci respectarea principiilor democratice.

“PNȚCD nu va negocia niciodata principiul democratiei, primul principiu, dintre cele patru, enumerate de Iuliu Maniu ca fundament la partidului: democratie desavarsita, morala crestina, patriotism luminat si dreptate sociala.

Dar, ce inseamna democratia? Pentru ca multi, prea multi, n-au fost invatati si nici n-au vrut sa invete ce inseamna de fapt. Pe scurt, exercitarea suveranitatii, care apartine poporului, prin organele alese prin alegeri libere, asa cum spun toate Constitutiile democratice. Ca esti la putere, ca esti in opozitie, trebuie sa te supui acestei reguli (art. 2 din Constitutie). Au fost alegeri libere, locale si parlamentare in Romania in 2016? Au fost. Nimeni, nici in intern, nici in extern, nu a contestat acest lucru. Adica, cetatenii au ales la urna de vot, ce-au ales. Asa s-a intamplat si cand dreapta a castigat, in 96 sau 2004, 2008, cand si-a format majoritati parlamentare si a constituit guverne: in 2016 a pierdut. Personal, am solicitat cu insistenta in 2014, 2015, 2016, o unificare a dreptei, fiind clar inca de atunci trendul ca PSD va castiga: am fost refuzat cu aroganta de PNL, PDL etc.: am avut dreptate.

Ce se intampla acum? Opozitia si Klaus Iohannis refuza sa accepte, de fapt, rezultatul alegerilor din 2016, impotriva votului popular si a principiului democratic constitutional, realitatea politica din tara. Cum? Incurajand actiuni de strada, incitand la nerespectarea ordinii constitutionale. Pai, cu ce se pot inlocui alegerile libere, ce sa punem in loc? Violenta strazii? Ei, bine, nu se poate. E nevoie de noi alegeri. Daca opozitia e in stare, inclusiv Iohannis, sa declanseze anticipatele, daca nu, sa astepte alegerile din 2020: nu se poate altfel. La mijloc este chiar principiul democratiei. Cu buni, cu rai, asta a votat poporul si trebuie respectat.

Ce inseamna, prin comparatie, fascismul? Contestarea principiului democratiei, in primul rand. Adica, inlaturarea alegerilor si substituirea lor cu forta strazii, cu violenta, prin contestarea intregii clasei politice. Si, cine sa preia puterea? Cei care fac violenta in strada. Cine sunt acestia? Stim si nu stim, oricum, nu au in spate votul popular. Unii vor spune ca nu suntem in democratie, ci chiar in comunism. O prostie. In comunism exista un singur partid, nu exista proprietate privata, practic, libertate de miscare, iar controlul societatii era total, nu mai vorbesc de alegeri libere. Este asa ceva astazi? Nu! Suntem in UE si NATO, democratia nu este contestata in Romania. Si, atunci, cum sa fie PNTCD de partea violentei, dezordinii, haosului, si sa instige la asa ceva? PNTCD spune altceva: e nevoie de programe politice, economice, sociale, care sa fie supuse votului popular, iar societatea, la randul ei, trebuie sa respecte principiul democratiei. Cine nu vrea, nu vrea. Va gasi democratia resursele pentru a se apara in Romania? Aceasta este intrebarea. PNTCD va lupta pentru democratie, valoarea cea mai de pret castigata, nu exista un alt resort sa ne duca spre prosperitate. Fascismele, nu!”, a transmis Aurelian Pavelescu.