Primarul Costeștiului despre scandalul momentului: "Nu i-am văzut umblând pe medicii veterinari nici acum, în ultimul ceas!"

Pesta porcină africană a ajuns la un județ distanță de Argeș, dar autoritățile competente (DSV Argeș) par destul de relaxate, deși pericolul bate la poartă. Liberalii atrag atenția că prevenția bolii se poate face mult mai ușor decât combaterea ei, după ce deja s-au format focare. Primar al orașului Costești și prim-vicepreședinte al PNL Argeș, Ion Baicea susține că numai în Costești sunt peste 100.000 de porci în fermele folosite în sistem industrial. Totuși, în Argeș a existat doar o singură întâlnire organizată de Prefectură cu primarii din localitățile cu astfel de ferme și reprezentanții DSVSA. În județ, ferme mari de creștere a procilor există în: Slobozia, Rătești, Domnești, Costești, Suseni, Bradu, Lunca Corbului, Ștefănești, Căteasca și Recea.

"În adresa DSV Argeș se spune că sunt 90.000 porci în sistem industrial. Eu cred că am depășit aceste cifre. Medicii veterinari trebuie însă să știe și ce are populația, dar eu nu i-am văzut umblând pe teren nici acum, în ultimul ceas. Trebuie protejată și gospodăria țărănească, să mai mâncăm și ceva natural. Eu am participat la ședința de instruire de la Prefectură, condusă de dl subprefect Bughiu. Am fost 7-8 primari și au venit și proprietarii fondurilor de vânătoare. Acolo fiecare își ținea partea. Concluzia era că e mai ușor să iei porcul din curte de la băbuța x decât să omori porcul mistreț", a declarat primarul Baicea.

De ce nu au ieșit veterinarii să inventarieze porcii din gospodării a explicat Nini Săpunaru, președintele Comisiei de Agricultură din PNL, prezent azi în Pitești. "Problema pestei porcine este pe masa Guvernului din 2016. Dar din februarie 2017 ANSVSA nu a mai făcut inspecții pe teren. Era doar 26 de lei vizita într-o gospodărie, trebuiau crotaliați toți porcii, interesul era să știi câți porci ai, nu să dai amenzi. Acum, din 80.000 de scroafe, jumătate sunt prinse în zona roșie. La momentul ăsta se omoară purcei sănătoși de la 40.000 scroafe, e o pierdere de 135 milioane de euro", a declarat Săpunaru.

Deși Argeșul nu este încă "atins" de pesta porcină, liberalii le recomandă gospodarilor să-și crotalieze porcii pentru că, în cazul în care aceștia vor fi sacrificați de autorități, nu vor primi despăgubiri de la stat pentru animalele nedeclarate.