Argeșul mai câștigă un punct de atracție turistică - Unul dintre cele mai importante complexe monumentale din România își recapătă strălucirea de odinioară

La circa 25 de kilometri de Pitești, se află unul dintre cele mai importante compexe monumentale din România și printre cele mai interesante din Europa. Este vorba despre Curțile fortificate Mareș- Băjescu din Bălilești.  În secolul al XVII-lea a fost construit aici un asamblu de artitectură civilă și religioasă, alături de biserica Adormirea Maicii Domnului, casele boierești cu pivinițe, curți și gârlici.  Întregul  asamblu feudal a fost construit de boierul Mareș Băjescu, Ban al Craiovei și una din marile personalități ale Țării Românești din acea epocă.

După trei secole de existență, capodopera arhitectonică de la Bălilești a fost distrusă de umiditate, rămânând doar biserica, zidurile de incintă, turnurile și o parte din beciurile casei boierești.

A fost o pierdere enormă pentru  Argeș și pentru întreaga Românie la care au contribuit nu numai factorii de mediu, ci și nepăsarea autorităților care s-au perindat de-a lungul timpului, nefiind capabile să înțeleagă că dispun de o mină de aur.

Din fericire, cursul nefiresc de distrugere a unui monument istoric de o nemăsurată valoare a luat sfârșit, căci primarul actual al comunei Bălilești, Victor Cătălin Turturică  a văzut ce comoară are în localitate și a demarat proiectele de restaurare a acestui monument . A fost înțeles în demersul său de reînviere a acestei capodopere arhitectonice atât de Consiliul Local, cât și de Consiliul Județean Argeș care au admis finanțarea lucrărilor de restaurare. Trebuie însă menționat că restaurarea unui astfel de monument necesită sume foarte mari de bani. Ca urmare, primarul Victor Cătălin Turturică a apelat și la proiectele de finanțare externă.  După recăpătarea strălucirii de altă dată a ansamblului fortificat de la Bălilești, primarul Victor Cătălin Turturică a declarat că acesta va fi introdus în circuitul turistic. Cu o promovare potrivită pentru o astfel de bijuterie, comuna Bălilești ar putea ajunge unul dintre cele mai importante puncte turistice ale județului Argeș și României.