Țepari din Argeș, călcați de mascați. Prejudiciu de 2 milioane euro

Poliţiştii de combatere a criminalităţii organizate din Argeş, Bucureşti, Braşov, Dolj şi Ilfov, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T., au efectuat azi 46 de percheziţii domiciliare în Argeş, Dâmboviţa, Olt şi Ilfov, într-un dosar penal ce vizează 11 persoane bănuite de constituirea unui grup infracţional organizat, spălare de bani, fraudă informatică şi acces ilegal la un sistem informatic. Prejudiciul cauzat prin activitatea infracţională, desfăşurată pe întreg teritoriul Uniunii Europene, este de peste 2.000.000 de euro.

Din cercetări a reieşit faptul că, în perioada octombrie 2017 - februarie 2019, folosindu-se de adrese de e-mail asemănătoare cu cele ale unor societăţi cunoscute în domeniul transportului intern şi internaţional de mărfuri, cei în cauză ar fi contractat diferite cereri de transport prin intermediul burselor de transport de mărfuri naţionale şi europene. Ulterior, membrii grupării, folosindu-se de documente falsificate şi vehicule cu numere de înmatriculare false, ar fi preluat mărfurile (lingouri de aluminiu, cupru, plumb, nichel, produse alimentare, textile, produse chimice) şi le-ar fi valorificat în interes personal, de regulă, în afara României, în spaţiul european, la preţuri mult sub valoarea de piaţă.

În urma activităţii infracţionale documentate până în prezent, poliţiştii au stabilit că cei în cauză ar fi creat prejudicii unui număr de peste 100 de persoane vătămate, pe teritoriul mai multor state membre ale Uniunii Europene, respectiv Olanda, Belgia, Spania, Polonia, Germania, Luxemburg, Cehia, Franţa, Austria, Bulgaria şi Slovacia, din care ar fi obţinut bunuri de peste 2.000.000 de euro.

25 persoane au fost conduse la sediul D.I.I.C.O.T. - S.T. Piteşti, pentru audieri, dintre aceştia 11 bănuiţi în cauză, iar restul având calitatea de martori.

Pentru documentarea activităţii infracţionale, poliţiştii români au colaborat cu reprezentanţii EUROJUST, EUROPOL şi CEPOL, precum şi cu autorităţile judiciare din Olanda, Belgia, Spania, Polonia, Germania, Luxemburg şi Cehia, în urma căreia au fost emise 18 ordine europene de anchetă. Totodată, la solicitarea autorităţilor din România, organele judiciare din Olanda vor efectua un număr de 12 percheziţii domiciliare pe teritoriul acestui stat.