Erou martir, odihnește-te în pace! – povestea eroului argeșean care și-a dat viața și numele pentru România

Erau vremuri tulburi, România era divizată, românii din Ardeal erau asupriți și viețile lor erau mereu puse în pericol. Era nevoie de solidaritate între toți românii pentru a-i elibera pe ardeleni și pentru a reuni țara, așa cum fusese lăsată de Mihai Viteazu. Totul se întâmpla acum 100 de ani, atunci când a fost scrisă și povestea eroului martir argeșean, Ion Alexe.

 Caporalul Alexe Ion și-a lăsat în urmă familia și satul natal – comuna Adunați, actulamente sat component al comunei Râca - și a plecat să apere viețile românilor din Ardeal. A lăsat totul pentru a-și apăra frații și țara. Soarta decisese însă altceva pentru caporalul Alexe Ion.  În data de 7/20 aprilie 1919, caporalul din Râca  a căzut la datorie, la numai 22 de ani, împușcat pe drumul dintre Pâncota si Cherechiu, din județul Arad, de o patrulă maghiară, în timp ce-i escorta pe intelectualii satului Cherechiu (preoţii, învăţători, notar) care merseseră în întâmpinarea armatei române. 
Pe crucea lui Ion Alexe din curtea bisericii din Pâncota este scris: „Aici odihneşte caporalul Alexe Ion, din comuna Adunaţi, judeţul Teleorman, Regimentul 2 Vânători, Regina Elisabeta, Compania a V-a, Contingentul 1916, mort pentru ţară, fiind împuşcat mişeleşte în drum spre Cherechiu de garda roşie ungurească în ziua primă a Sfintelor Paşti 7/20 aprilie 1919. Martirule erou, odihneşte-te în pace!”.
În onoarea sa, în anul 1926,  denumirea satului din Chercheriu s-a modificat și a devenit  satul  Caporal Alexa, localitate în care trăiesc acum, liberi  1.248 de locuitori, grație militarului argeșean.  Eroismul lui nu a fost uitat.
În data de 14 aprilie 2019, comunitatea din Caporal Alexa și autoritățile publice locale și județene au dezvelit un bust al Eroului din Râca, în parcul central al localității, iar la ceremonie a participat și o delegație argeșeană, condusă de primarul Georgel Burcea.