Studenții nu sunt de acord cu ideile ministrului Teodorovici privind limitarea călătoriilor gratuite cu trenul

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a propus ieri limitarea numărul de călătorii cu trenul gratuite acordate studenţilor, acestea urmând să fie corelate cu vârsta sau situaţia la învăţătură. Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) solicită însă coaliţiei de la guvernare oprirea tuturor demersurilor prin care se limitează drepturile studenţilor privind transportul gratuit cu trenul şi acordarea burselor.

"Gratuitatea la transportul feroviar intern acordată de statul român studenţilor înmatriculaţi la o formă de învăţământ cu frecvenţă la instituţiile de învăţământ superior acreditate reprezintă una dintre facilităţile cu cel mai mare impact asupra calităţii vieţii studenţilor. În contextul dimensiunii sociale a educaţiei, această măsură constituie unul dintre mecanismele de implementare a unor politici publice ce vizează echitatea în învăţământul superior, care contribuie la creşterea numărului de studenţi din medii socio-economice defavorizate. În plus, prin această facilitate, se încurajează mobilitatea studenţilor, atât pentru schimburi de experienţă între centrele universitare, cât şi pentru a lua parte la diferite manifestări artistice, culturale, sportive sau ştiinţifice, desfăşurate în diverse oraşe ale ţării", precizează reprezentanţii studenţilor, într-un comunicat de presă.

ANOSR informează că în luna ianuarie a solicitat CFR Călători informaţii referitoare la numărul de studenţi unici care au beneficiat cel puţin o dată de gratuitate în transportul feroviar. "În răspunsul formulat de compania de transport feroviar nu ne-au fost puse la dispoziţie date comerciale 'deoarece ne desfăşurăm activitatea pe o piaţă concurenţială', comunicându-ne, totuşi, că doar 20% din numărul total de bilete vândute îl reprezintă biletele emise pentru studenţi", menţionează studenții.

Reprezentanţii ANOSR se arată îngrijoraţi şi de posibilitatea adoptării unor măsuri prin care să se reducă bursele studenţilor, deoarece s-ar produce un regres al tuturor demersurilor care au fost făcute în ultimii ani pentru dezvoltarea învăţământului superior.

Potrivit ANOSR, discursul abordat de coaliţia de guvernare, conform căruia se creează o falsă imagine asupra bugetului necesar pentru acordarea gratuităţii studenţilor pentru transportul feroviar, este absurd şi nu face decât să denigreze imaginea studenţilor în opinia publică, să încurajeze discursul instigator la ură şi să nege un drept câştigat de studenţi, susține Petrişor-Laurenţiu Ţucă, preşedinte ANOSR.