Costești: Distracție și tradiție la Festivalul Național de Folclor “Dumitru Tudor Refu”

În acest weekend (10-11 august) a avut loc la Costești cea de-a XI-a ediție a Festivalului Național de Folclor “Dumitru Tudor Refu”. Ansambluri folclorice și formații de călușari din toată țara au animat scena din centrul orașului, evenimentul bucurându-i pe costeșteni și nu numai. Ca în fiecare an, festivalul a fost organizat de Primăria și Consiliul Local Costești, Casa de Cultură din oraș și Clubul Copiilor Costești.

Festivalul concurs a început cu parada portului popular, participanții defilând mândri prin centrul orașului Costești, spre delectarea locuitorilor orașului, a celor veniți special să-i vadă și a trecătorilor.

Au participat ansambluri din județele Arad, Botoșani, Tulcea, Olt și Argeș. Din județul nostru, nu puteau lipsi călușarii de la Stolnici, veniți împreună cu primarul Sevastian Pupăză Roșu. De la Bărla a venit ansamblul “Floricica”. Au mai participat ansambluri din comunele Izvoru și Popești. Din Popești, ansamblul “Murgulețul” a obținut locul întâi la categoria dans popular 10-18 ani.

Ansamblul “Mugurelul” din Costești, al Casei de Cultură condusă de Dorel Ilie, a impresionat publicul, prin formațiile de dansatori de toate vârstele. De-a lungul timpului, ansamblul orașului gazdă al festivalului a participat la numeroase concursuri și festivaluri județene, naționale și internaționale, evoluțiile dansatorilor populari fiind recompensate cu numeroase premii și trofee.

Primarul orașului Costești, Ion Baicea, a declarat că toți participanții trebuie să se considere câștigători, invitând ansamblurile să revină în orașul din sudul județului și la ediția de la anul.

“Cei care participă și care se implică în organizare au un mare merit- și profesorii, părinții și copiii. Mulțumesc tuturor pentru participare, toți au fost câștigători! Călușul, dans tradițional românesc, are aproape 100 de ani. La Stolnici sunt oameni de peste 70 de ani care mai joacă călușul. Ansamblul nostru, Mugurelul, are peste 100 de membri de la cel mai mic până la cel mai mare. Le urez tuturor s-o țină tot așa și să ne vedem și la anul, pe scenă”, a declarat primarul orașului Costești, Ion Baicea.

Andri Irimia