Ansamblul ‘’Murgulețul’’ de la Popești, locul I la Festivalul Național de Folclor “Dumitru Tudor Refu” de la Costești

La Costești a avut loc unul dintre cele maiinteresante festivaluri folclorice din Argeș. Este vorba despre Festivalului Național de Folclor “Dumitru Tudor Refu”, ajuns la cea de –a XI-a ediție și care a reunite ansambluri foclorice și călușari din toate zonele țării. Călușul, acest dans ritualic românesc ce a cucerit toată lumea este unul dintre cele mai vechi dansuri populare din România și printre cele mai vechi din lume. În perioada precreștină, călușarii erau preoți ai cultului solar.

 Au participat ansambluri din județele Arad, Botoșani, Tulcea, Olt și Argeș. Din județul nostru, au participat călușarii de la Stolnici,ansamblul “Floricica”de la Bârla, ansamblul Murgulețul de la Popești și din comuna Iz\voru.

Din Popești, a participat ansamblul “Murgulețul” antrenat de instructorul Gheorghe Iordăchiță, un maestru al dansului popular românessc. Ansamblul “Murgulețul” a stârnit interesul unor doamne care s-au dovedit a fi mari susținătoare ale tradițiilor româneșți în general și ale folclorului românesc în special. Una dintre aceste doamne este chiar contabila din comuna Popești, Veronica Bădăuță pentru care nici un efort nu a fost prea greu când a fost vorba de tradițiile argeșene. A susținut crearea și dezvoltarea ansamblului “Murgulețul” cu toată ființa sa și iată că  a sosit și răsplata. Ansamblul “Murgulețul” a devenit  unul dintre cele mai bune din Argeș. La fel de susținut a fost și de managerul Școlii de Artă din Pitești, Elena Iagăr cu ajutorul căreia folclorul românesc a făcut pași importanți în țară și în afara ei. La Festivalul de Foclor de la Costești, ansamblul “Murgulețul” a ocupat locul I la categoria dans popular, iar la Concursul National de Dansuri Populare ,, Floare de Câmpie Bârla " care  a avut loc pe 3 august și-a adjudecat locul al III lea .