USR se opune metodei actuale de alegere a președinților de Consilii Județene

Uniunea Salvaţi România (USR) a anunţat că este împotriva iniţiativei PNL ca preşedinţii de Consilii Judeţene să fie aleşi de consilierii judeţeni, nu prin vot direct de către cetăţeni. USR a anunțat că va depune în acest sens un amendament la proiectul de lege pentru care Guvernul Orban îşi asumă răspunderea în Parlament miercuri.

De menționat că la ultimele alegeri locale, în 2016, președintele Consiliului Județean a fost ales prin votul consilierilor, nu al cetățenilor județului. USR încurcă însă noțiunile, susținând că până acum președinții de CJ au fost aleși direct, ceea ce nu corespunde realității.

Potrivit USR, preşedintele Consiliului Judeţean ar trebui ales de către cetăţeni, în două tururi de scrutin, tocmai pentru a creşte legitimitatea funcţiei şi a persoanei care o ocupă.

"Prin această măsură, PNL oferă o mână de ajutor PSD, care poate astfel să-şi păstreze unii baroni locali în funcţii, prin negocieri la nivel de consilieri, chiar dacă partidul a obţinut un număr mic de voturi, dar suficient pentru a asigura o majoritate negociată în consiliul judeţean. USR consideră că este suspect felul în care PNL doreşte, pe de o parte, să-şi asume răspunderea pe modificarea legilor alegerilor locale, iar pe de altă parte, să promoveze măsura alegerii preşedinţilor de consilii judeţene de către consilierii judeţeni, prin OUG", se arată într-un comunicat al USR.