Guvernul României a aprobat extinderea programului "Masa caldă"

Print

Guvernul României a aprobat astăzi, prin ordonanţă de urgenţă, programul-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preşcolarii şi elevii din 150 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat, program cunoscut şi sub titulatura de "Masa caldă". În anii anteriori acesta funcţionat în 50 de unităţi de învăţământ. Începând din semestrul al II-lea al anului şcolar 2019-2020, programul "Masa caldă" se va desfăşura în 150 de unităţi de învăţământ.

Decizia de extindere cu 100 de noi unităţi de învăţământ are la bază efectele pozitive generate asupra beneficiarilor direcţi şi indirecţi. Studiile de impact au arătat că această măsură a avut ca efect scăderea ratei abandonului şcolar, diminuarea absenteismului, precum şi formarea deprinderii, la copii, pentru o alimentaţie sănătoasă.

Astfel, în perioada derulării activităţii didactice, preşcolarii şi elevii din cele 150 de unităţi de învăţământ vor primi, cu titlu gratuit, un pachet alimentar sau o masă caldă pe zi, în limita valorii zilnice de 10 lei/beneficiar (inclusiv TVA).

Comparativ cu anul precedent, numărul beneficiarilor programului este mai mare cu 41.888 de elevi, însumând pentru anul în curs un număr total de 65.343 de elevi. Suma estimată, necesară implementării programului pentru anul 2020, este de 81 milioane lei.