Închisoare de la 6 luni la 5 ani pentru cei care încalcă ordinul de protecţie

Potrivit unui proiect de lege adoptat de deputaţi, încălcarea măsurilor dispuse prin ordinul de protecţie este pedepsită cu închisoare de la şase luni la 5 ani.

 
Legea în vigoare prevede că o astfel de infracţiune este pedepsită cu închisoare de la o lună la un an, însă împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală.
Proiectul modifică şi prevederile referitoare la asistenţa juridică pentru persoanele care solicită un ordin de protecţie:
Asistarea sau, după caz, găzduirea victimelor, respectiv asistarea agresorilor în unităţile prevăzute la art. 15 alin. (2) şi (3) se face în baza încheierii unui contract de acordare a serviciilor sociale. Pentru minori contractul de acordare a serviciilor sociale este semnat de părintele însoţitor sau, după caz, de reprezentantul legal. Asistenţa juridică a persoanei care solicită ordinul de protecţie este obligatorie.
 
Dacă victima nu are avocat, i se va acorda asistenţă juridică din oficiu.
 
Proiectul a fost adoptat de Senat în 16 iunie, iar votul Camerei Deputaţilor a fost decizional, astfel că legea merge la promulgare la preşedinte.