Cei ce refuză să își sterilizeze câinii vor avea de plătit o taxă locală

Propunerea legislativă privind instituirea Programului naţional de prevenire şi gestionare a înmulţirii populaţiei de câini fără stăpân a fost înregistrată la Senat în 28 iulie și trebuie să treacă de ambele camere ale Parlamentului, să fie promulgată de președintele țării și să apară în Monitorul Oficial, pentru a se aplica.

 
E vorba de o propunere legislativă complexă, al cărei scop general, conform expunerii de motive atașate proiectului de lege, e să remedieze și, ulterior, să prevină riscurile înmulțirii câinilor fără stăpân.
 
În ciuda numelui, proiectul de lege se referă, însă, și la câini cu stăpân. Apar anumite modificări în privința obligațiilor stăpânilor, referitoare la sterilizarea câinilor și microciparea acestora.
Sterilizarea câinilor
La fel ca acum, proiectul de lege va menține obligația pentru stăpânii de câini de a-și steriliza câinii, dacă nu sunt de rasă. Ce e nou, însă, e că cei care vor refuza să își sterilizeze câinii vor avea de plătit, conform proiectului de lege, „o taxă anuală specială, descurajantă”. Cuantumul acesteia va fi stabilit la nivel local.
 
În cazul sterilizării câinilor, însă, aceasta va avea loc pe cheltuiala proprietarului, nu pe a statului. 
 

Și acum este obligatorie sterilizarea câinilor, de către stăpânii lor, dacă sunt câini de rasă comună sau metișii acestora. Conform Normei Autorității Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) privind identificarea și înregistrarea câinilor cu stăpân, sterilizarea se face pe cheltuiala proprietarului. Sancțiunea pentru refuz este, conform Ordonanței de urgență nr. 155/2001, amendă între 5.000 și 10.000 de lei.