Persoanele care vor să iasă la pensie fac un singur drum la casele de pensii. Restul formalităților se pot face online

Print

Persoanele care vor să iasă la pensie au de făcut un singur drum la casele teritoriale de pensii, respectiv atunci când trebuie să ridice decizia de pensionare. De acum, cererea pentru dreptul la pensie și depunerea actelor necesare se pot face prin e-mail, fără să mai fie nevoie să se deplaseze la sediile instituțiilor. Acesta este doar unul dintre demersurile care urmează să fie făcute pentru ca persoanele fizice și cele juridice să poată rezolva online cât mai multe probleme legate de serviciile oferite de Ministerul Muncii. Persoanele care doresc să depună online documentele pentru obținerea pensiei au două variante de depunere a acestora: fie intră în contul personal (dacă și-au creat unul), accesează secțiunea "Completare formulare" și se selectează tipul de cerere dorit, fie intră direct în secțiunea special dedicată de pe site-ul CNPP, în cazul în care nu au un cont creat.

 
Odată accesată secțiunea din site, se deschide un formular ce trebuie completat cu:
 
tipul de pensie solicitată (pentru limită de vârstă, anticipată, de invaliditate, de urmaș, de serviciu);
tipul solicitantului (titular, mandatar, reprezentant legal);
datele de identificare (nume, prenume, cod numeric personal etc);
selectarea casei teritoriale/sectoriale de pensii;
apoi se încarcă formularele necesare obținerii pensiei într-unul din formatele JPEG, JPG, PNG, XML, CMS sau PDF; formularele trebuie descărcate și semnate de mână în prealabil;
apoi se introduce textul generat automat de portal și se apasă "Finalizează formular".
Documentele astfel depuse sunt analizate de către departamentele din cadrul casei teritoriale de pensii selectate și, în cazul în care sunt necesare informații suplimentare, comunicarea va continua prin email.
 
Când se emite decizia de pensionare, solicitantul este programat la sediul casei de pensii județene pentru a se verifica identitatea petentului, respectiv pentru a ridica decizia de pensionare. Deci, acesta va fi singurul drum pe care va trebui să-l facă cineva care dorește să iasă la pensie și depune documentele online.