Proiect de lege: Firmele cu peste zece angajaţi, obligate să dea anual 7,5% din profitul net salariaţilor

Un proiect de lege iniţiat susţinut de PSD propune ca firmele cu peste zece angajaţi să fie obligate să dea anual 7,5% din profitul net salariaţilor. Specialiştii arată că proiectul este populist, încălcând dreptul la proprietate.

 
Participare la profit
Proiectul de lege propune ca: "angajatorul are obligaţia de a distribui salariaţilor, cu titlul de participare la profit, suplimentar salariului şi celorlalte drepturi băneşti prevăzute de lege şi de contractele individuale de muncă aplicabile, o parte din acel profit net realizat.
 
De participarea la profit beneficiază numai salariaţii care au vechime de minimum 12 luni în relaţia de muncă cu acel angajator, neîntreruptă sau întreruptă numai de suspendarea temporară a contractului de muncă Partea din profitul net realizat care se alocă participării la profit a salariaţilor este de 7.5% din profitul net realizat. Prin contractele colective de muncă aplicabile se poate stabili o cotă procentuală diferită, dar care nu poate să fie mai mică de 7,5% şi nici mai mare de 25%", se arată în proiectul de lege.