Dezbatere națională organizată de Muzeul Golești privind soarta comorilor arhitecturale tradiționale

Muzeul Golești ne-a obișnuit deja cu excelența în materie de conservare a tradițiilor, obiceiurilor și meșteșugurilor tradiționale, acea parte a acestui popor care îi asigură unicitatea și continuitatea în lume.

Și de data aceasta, Muzeul Golești dă o lecție de excelență prin participarea, alături de cele mai mari institute de cercetare din țară,  la proiectul care pune pe ordinea de zi cele mai inovatoare metode de conservare și restaurare a monumentelor tradiționale românești.

Este vorba despre un proiect amplu, de înaltă ținută științifică, care a debutat în anul 2019 și a continuat pe tot parcursul anului 2020, având ca punct central identificarea tututor monumentelor  de arhitectură tradițională, investigarea lor din punct de vedere al stării de conservare și stabilirea  metodele de înaltă tehnologie, la un nivel similar cu cele de top,  practicate în țările avansate.

Muzeul Golești reunește vineri, 27 noiembrie 2020, începând cu ora 10.00, în dezbatere națională, cei mai mari cercetători de la Institutul Național de Cercetare, Dezvoltare în Optoelectronică, INOE, Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Chimie și Petrochimie, ICECHIM, Institutul Național de Cercetare Dezvoltare în domeniul materialelor de construcții și protecție a mediului, CEPROCHIM și specialiști din Direcțiile Județene de Cultură,  restauratori, arhitecți, conservatori .

Proiectul realizat de consorțiul format din Muzeul Golești, ICECHIM, INOE, CEPROCHIM  pune pe masa lumii științifice, cele mai performante metode de conservare și restaurare a monumentelor arhitecturale tradiționale, metode prin care comorile noastre tradiționale își pot continua existența pentru generațiile viitoare.

Această dezbatere națională, organizată de Muzeul Golești, reprezintă concluzia a aproape doi ani de muncă de laborator, în teren pentru prelevare de probe, pentru identificarea fiecărui monument și investigații efectuate asupra lor pentru stabilirea stării de conservare, este rezultatul unei colaborări între cercetători, restauratori, conservatori pentru  a pune în practică cele mai performante metode de păstrarea a patrimoniului tradițional construit din România.

Dezbaterea are loc în mediul online, cu posibilitatea de participare a celor care înțeleg importanța covâșitoare a acestor monumente de arhitectură în viața, identitatea și continuitatea noastră ca popor.

Solicitările pentru participarea la dezbaterea naționale – Metode și tehnici inovative pentru evaluarea intervențiilor de conservare și restaurare și urmărirea stării de conservare a monumentelor tradiționale, se trimit pe adresa This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.