Salariile din sectorul bugetar, cu 50% mai mari decât media în luna noiembrie

Salariul mediu net a fost de 3411 lei în noiembrie, iar în administrația publică câștigurile nete erau cu 50% mai mari decât media, potrivit datelor furnizate miercuri de Institutul Național de Statistică. Măsura înghețării salariilor în sectorul public pe fondul pandemiei (măsură deloc singulară în România) a fost o decizie pe fondul faptului că toate cheltuielile cu salariile din sectorul public erau de circa 12% din PIB. Dacă mai adăugăm și pensiile în plată, aproape tot ce se încasa la buget din taxe și impozite se ducea pe salarii și pensii. În perioada nov.2019-nov. 2020, 4 sectoare economice duc mai puțini bani acasă în ziua de salariu: în transporturile aeriene, salariile au scăzut cu peste 1000 de lei, în sectorul hotelier, restaurante scăderea a fost de câteva sute de lei, iar brokerii și administratorii de fonduri au avut și ei reduceri salariale. 

Ideea tăierii salariilor din sectorul public a fost avansată încă din aprilie anul trecut, pe blogul Băncii Mondiale, iar cea mai recentă decizie privind înghețarea acestora vine din UK.
Câştigul salarial mediu nominal net a fost 3411 lei, în creştere faţă de luna precedentă cu 68 lei (+2,0%). Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice) (8273 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (1668 lei).