Bolnavii de ciroză hepatică pot să doarmă liniştiţi- programul pentru tratamentul te tip non interferon se va semna „ieri sau astăzi”

Una dintre marile probleme cu care se confruntă românii şi care ne poziţionează în coada clasamentului în intreaga Uniune Europeană este ciroza hepatică produsă de virusul hepatic C care în lumea civilizată se tratează cu medicaţie non invazivă. La noi, deşi numărul persoanelor afectaţi de virusul hepatic C este extrem de mare, autorităţile oferă tratament non interferon doar celor care au ajuns pe muchia prăpastiei –adică celor care sunt în stadiul 4 de fibroză. Un stadiu extrem de avansat şi care necesită tratament îndelungat. Cine e în faze mai uşoare este pur şi simplu pedepsit şi lăsat să treacă prin toate furcile caudine ale bolii. Aflat în vizită în Argeş, ministrul Sănătăţii, Florian Bodog a făcut o afirmaţie cel puţin bizară. Întrebat cum decurge programul pentru tratarea cirozelor hepatice al a spus că în cazul cirozelor de tip F 4, adică cele aflate în stadiu avansat, programul naţional de tratament urmează să se semneze „ieri sau astăzi”. Afirmaţia e de natură să descurajeze orice bolnav din moment ce ministrul pune viitorul la trecut şi bolnavii la index.
 
Totuşi, ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a făcut şi o promisiune care e în măsură să aducă o urmă de optimism în rândul purtătorilor de virus hepatic C. Au fost incluşi în scehma de tratament cu medicaie de tip non interferon şi pacienţii aflaţi în gradul F3 şi F2 de fibroză. Conform declaraţiilor ministrului Bodog, programul urmează să fie semnat „în această săptămână” care tocmai ce s- a încheiat.