De Ziua Mondială a Apei Administrația Bazinală de Apă Argeș- Vedea a acționat pentru stoparea unei poluări produse pe lacul de acumulare Bascov

Print

Administrația Bazinală de Apă Argeș-Vedea și-a mobilizat forțele de intervenție rapidă pentru stoparea unei poluări accidentale care a afectat acumularea Bascov și punea în pericol alimentarea cu apă a municipiului Pitești. Cauza poluării a fost o autocisternă cu combustibil ce a căzut de pe malul drept, în lacul de acumulare Bascov și a afectat digul de contur al acumulării în care s-a produs o breșă de aproximativ 50 metri lungime și 1,5 metri înălțime. Imediat după producerea accidentului au fost informate toate autorităților implicate în gestionarea situației de urgență. Formația de Intervenție Rapidă a Sistemului de Gospodărire a Apelor Argeș s-a deplasat la fața locului cu materialele și mijloacele specifice acțiunilor de depoluare (baraje limitatoare antipoluare, Skimmer, perne și lavete absorbante, material de tip spill sorb, etc) pentru colectarea produsului petrolier. În același timp s-a lucrat la consolidarea digului mal drept al acumulării Bascov în zona breșei formate. În regim de urgență a fost ridicat un dig format din panouri de aluminiu. Acțiunea de depoluare a lacului de acumulare Bascov a continuat până la readucerea apei în parametrii de calitate normali, monitorizarea făcându-se în permanență la priza de captare din cadrul stației de pompare Bascov. Acesta a fost scenariul unui exercițiu de intervenție în caz de poluare accidentală prin care Administrația Bazinală de Apă Argeș - Vedea a sărbătorit  Ziua Mondială a Apei.

Exercițiul a fost urmărit de către participanții la ședința Comitetului de Bazin Argeș – Vedea, care, anterior simulării,  s-au întrunit pentru a dezbate problemele legate de gospodărirea resurselor de apă. Accentul a fost pus pe apele menajere, aceasta fiind și tema Zilei Mondiale a Apei.  Studiile realizate de specialiști arata ca între 50 si 80% din apa menajeră este risipită, deși ar putea fi refolosită. Mulți dintre consumatorii casnici din Romania nici nu realizează cât de importantă este această resursă și nu fac nici cel mai mic efort pentru a o economisi.

 

Acțiunile de sărbătorire a Zilei Mondiale a Apei vor continua la nivelul întregului bazin hidrografic Argeș – Vedea până pe data de 22 martie, cu activități de educare și formare a copiilor în spiritul protejării și economisirii resurselor de apă dar și cu activități de igienizare și tăieri de vegetație pe cursuri de râu cu ajutorul salariaților Administrației Bazinale de Apă Argeș – Vedea.