Proiect de lege: scad impozitele la mașinile cu motoare mari, cresc la cele cu motoare mici

Modificarea valorii impozitului auto este propusă într-un proiect de act normativ înregistrat de curând la Senat pentru dezbatere, scrie avocatnet.ro. Astfel, inițiatorii sunt de părere că scăderea nivelului impozitării mașinilor cu capacitate cilindrică mare îi va convinge pe români să nu mai apeleze la soluțiile alternative de înmatriculare. Din păcate, valoarea impozitelor pentru mașinile cu motoare mici va crește, acestea fiind de altfel majoritare, după ani de zile în care taxa auto și impozitele usturătoare pentru capacități cilindrice mari au distorsionat piața auto. Propunerea legislativă  privind modificarea alin. (2) al art. 470 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, recent înregistrată la Senat pentru dezbatere, propune reducerea impozitelor pe care românii le plătesc statului pentru deținerea unei mașini sau motociclete. Pentru a se putea aplica, proiectul de lege are nevoie de votul Parlamentului, de promulgare prin decret prezidențial și de publicare în Monitorul Oficial.

Propunerea legislativă ar modifica modul de calcul al impozitului pe mijloacele de transport, și anume impozitul s-ar calcula prin înmulțirea numărului de centrimetri cubi ai autovehiculului cu o valoare specifică fiecărei limite a capacității cilindrice (până la 2.000 cm3, peste 2.001 cm3 etc). În prezent, impozitul se calculează prin înmulțirea fiecărei grupe de 200 cm3 sau fracțiune din aceasta cu valoarea corespunzătoare clasei de capacitate cilindrică (până la 1.600 cm3, între 1.601 și 2.000 cm3 etc).

După adoptarea aceastei propuneri, valoarea impozitelor auto (pentru mașini peste 1800 cmc) ar urma să scadă, dar există și o excepție. Este vorba de impozitul pentru autoturismele cu o capacitate cilindrică mică, de până la 1.600 de cm3, care ar urma să crească- și care constituie “grosul” parcului auto din țară. În schimb, impozitul pentru mașinile cu capacitate cilindrică mare se va reduce drastic. De exemplu, pentru un autoturism cu capacitatea cilindrică de 3.600 de cm3, impozitul se va reduce de la 5.220 de lei la 432 de lei. Mai multe exemple găsiți în tabelul de mai jos: