Salariile bugetarilor au fost majorate prin Ordonanță de Guvern

Guvernul a adoptat prin ordonanță de urgență măsura de majorare a salariului personalului plătit din fonduri publice , astfel încât măsura trecerii contribuțiilor sociale de la angajator la angajat să nu afecteze veniturile acestei categorii de salariați.

 

Potrivit unui comunicat de presă oficial, începând cu 1 ianuarie 2018, se vor acorda următoarele majorări salariale:

28,5 % faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2017, pentru personalul plătit din fonduri publice care beneficiază de scutire de impozit pe venit la 31 decembrie 2017;

25%  față de nivelul acordat pentru luna decembrie 2017, pentru celelalte categorii de personal.

De la 1 ianuarie 2018 intră în vigoare modificările la Codul Fiscal  privind contribuţiile sociale, acestea urmând a fi transferate către salariaţi. De reţinut faptul că, din actualele contribuții plătite în prezent de salariat și angajator vor rămâne doar 3 – CAS, CASS şi nou introdusa contribuţie asiguratorie pentru muncă (CAM):

CAS – 25% din salariul brut (pentru condiţii normale de muncă), datorată de angajat;

CASS – 10% din salariul brut, datorată de angajat;

CAM – 2,25% din salariul brut, datorată de angajator.

Astfel, contribuţiile sociale vor reprezenta, de anul viitor, un total de 37,25% din salariul brut, din care 35% revin în sarcina angajatului şi 2,25% în cea a angajatorului.

De reţinut faptul că a fost stabilită şi o cotă suplimentară de CAS (de 4%, respectiv 8%) pentru condiții deosebite, speciale sau alte condiții de muncă definite potrivit legii.