Liderul PNL despre proiectul de buget: “Puterea de cumpărare a salariaților va scădea”

Președintele PNL, Ludovic Orban, consideră că proiectul de buget propus de Guvernul Tudose va avea un impact negativ asupra salariațiilor din sectorul public, în special asupra celor din administrație. Votul final pe proiectul de buget va fi dat pe 21 decembrie. Orban consideră că și pensionarii vor avea de pierdut prin acest proiect, în timp ce “Guvernul însuși declară că este o minune dacă va rămâne salariul net la nivelul la care există în 2017.”

“În conformitate cu Legea pensiilor, de la 1 ianuarie, pensiile trebuiau să crească conform formulei care este formată din 100% rata inflației si cu 50% creșterea venitului mediu brut/economie. Ce face Guvernul de la 1 ianuarie? Nu da niciun leu în plus pentru pensii. Amână pentru data de 1 iulie creșterea pensiilor promițând că va fi o creștere cu 10%, care de fapt dacă faci un calcul vezi că această creștere este mai mică decât dacă s-ar fi făcut creșterea în baza legii actuale a Legii pensiilor. Adică, deși există creștere economică, Guvernul nu numai că nu-și respectă promisiunea pe care și-o făcuse să intre în vigoare de la 1 ianuarie noua Lege a pensiilor, nu numai că nu respectă legea și nu crește pensiile, ci dimpotrivă, amână creșterea pensiilor cu data de 1 iulie.

Pentru angajații din sectorul public — Deși li s-a promis o creștere de salarii de 25%, ca urmare a transferului contribuțiilor, acest hocus-pocus fiscal, creșterea salariilor în sectorul public va fi mai mică de 4%, și nici măcar nu va reuși să compenseze creșterea de prețuri care a existat în anul 2017 și care va exista și în anul 2018. Adică puterea de cumpărare a salariilor din sectorul public va scădea. Pentru angajații din administrația locală există un risc major de scădere a salariilor, iar în sectorul privat nimeni nu poate să garanteze că salariile nu vor scădea. Sigur că în mod normal aceste salarii ar trebui să crească, dar Guvernul însuși declară că este o minune dacă va rămâne salariul net la nivelul la care există la nivelul anului 2017.

 

Pe lângă aceste minciuni servite angajaților din sectorul public se vede clar că este un buget de austeritate în care nu sunt aplicate legi care sunt în vigoare și se fac derogări la aceste legi pentru a împiedica angajații din sectorul public să beneficieze de venituri suplimentare. De asemenea sunt blocate angajările în sectorul public, de asemenea sunt luate o serie de alte măsuri care vor afecta în mod negativ funcționarea administrației, atât a administrației centrale cât și administrației locale”, a transmis președintele PNL.