Duhovnicul românilor de la Biserica San Martino din Trani

Sunt departe de casă, dar sufletul lor a rămas legat de locurile în care au primit viața. Sunt românii care au plecat de multă vreme din România,  neuitând însă una dintre cele mai puternice legături cu cei din care au fost zămisliți- credința.

Se spune că niciun popor nu a supraviețuit distrugerii religiei lui și în comunitatea de români  din Bari se pare că acest lucru este cunoscut nu cu mintea, ci cu sufletul. Ei sunt cei care poartă credința ortodoxă și nu o fac singuri. Aici, în mijlocul celor care au rămas români și dincolo de granițe, se află un personaj pe cât de înțelept, pe atât de iubit. Este vorba despre părintele Ștefan Cătălin Andronache, omul care a ales să ducă mai departe cuvântul lui Dumnezeu și care și-a asumat una dintre cele mai dificile misiuni- cea de duhovnic.

Arta duhovnicească este considerate de Sfântul Ioan Casian, cea mai grea dintre toate, căci este atât de ascunsă și de nevăzută încât numai inimile curate o pot observa. Iar  preotul duhovnic, Ștefan Cătălin Andronache a abandonat calea cea simplă, alegând să le fie duhovnic celor care, într-o lume globalizată și străină erau aproape condamnați la o suferință veșnică a sufeltului. Aici, la părintele Andronache , vin românii să –și aline dorul de casă și să găsească dreapta socoteală . Căci, dintre toate darurile pe care le au părinții duhovenici, dreapta socoteală este cea mai importantă. Prin ea, părintele Andronache reușește să recunoască gândurile bune, sufletele încărcate de suferință, să aline durerea și să-I readucă în inima omului speranță.

Duvohvnicul românilor din Bari a ajuns să conducă   Biserica San Martino din Trani în anul 2008., Aici, pe data de 10 ianurie 2008 a fost inaugurat Centrul Pastoral Ortodox și  tot de atunci, părintele Ștefan Cătălin Andronache conduce Biserica San Martino. Prezența sa este una  care te coppleșește prin importanța ei, căci părintele Andronache a reușit de atunci și până acum nu numai să le fie duhovnic românilor din această regiune, ci șă îi ajute într-un proces anevoios care necesitî înțelegere, unitate și multă înțelepciune. Este vorba despre procesul de integrară socială a românilor din această parte a Italiei.

Și a reușit . Acum, între comunitatea de români din Bari și părintele Andronache s-a format o legătură atât de strânsă încât se poate spune că a fost scrisă în Ceruri, căci pentru fiecare durere a lor, duhovnicul găsește leacuri potrivite, iar oamenii pleacă de la el cu inima împăcată și cu credința că nu sunt singuri- Dumnezeu veghează asupra lor prin duhovnicul lor.Tocmai de aceea credincioșii de aici îl stimează și apreciază. Și pentru că părintele poartă numele Sfântului Ștefan, enoriașii îi urează un sincer și călduros  LA MULȚI ANI!