Argumentele invocate de primarul Cornel Ionică pentru majorarea taxelor și impozitelor locale încep să se clatine

În acest an piteștenii scot mai mulți bani din buzunar pentru toate taxele și impozitele locale. Municipalitatea a majorat cu 20% impozitul pe clădiri, terenuri și mașini, cu 50 % taxa pentru eliberarea certificatului cu urbanism, cu 25% taxa pentru copiile heliografice de pe planurile de urbanism și tot cu 25% taxele pentru serviciile de reclama și publicitate.

Și taxele pentru utilizarea temporară a locurilor publice de către persoane fizice și juridice a fost majorată cu 50%. Același procent de majorare s-a aplicat și pentru eliberarea autorizației sanitare de funcționare în timp ce pentru avizarea certificatului de urbanism, taxa a fost mărită cu 25%. Impozitele pe terenurile și clădirile lăsate în paragină de proprietari a fost majorat cu 300%.

Aceste majorări de taxe și impozite au fost argumentate de primarul Cornel Ionică prin faptul că Guvernul a decis scăderea impozitului pe venit și că din acest motiv, cota parte de revenea municipalității ar fi prea mica și astfel s-ar bloca proiecte de investiții pe care primăria le are în vedere. Explicația pare a sta în picioare numai că nu toți primarii au ales să majoreze taxele. De exemplu la Arad încercarea de majorare a taxelor și impozitelor locale s-a finalizat cu un proces în instanță , la Călărași majorarea a fost de doar 4%, la Piatra Neamț majorarea a fost de doar 10%, iar în Alexandria creșterea impozitelor pe clădiri este valabilă doar pentru firme . La Deva și la Hunedoara taxele și impozitele locale au rămas neschimbate.