Energia nucleară lăsată pe mâna unor cărciumari și florărese

Când vorbim despre energie nucleară este imposibil să nu ne amintim de dezastrele produse de reactorele de la Cernobîl sau de cele produse în Japonia și care au afectat o bună parte a planetei, inclusiv locuitorii României. În aceste condiții, orice om întreg la minte își imaginează că în domeniile legate de energia nucleară nu pot intra decât specialiștii. Și tot specialiștii ar fi normal să facă parte și din Consiliul de Administrație care ia decizii și hotărăște ce se va întâmpla în viitor cu domeniul nuclear. Pe cât de performant ar putea fi acest domeniu, nu numai în ceea ce privește producerea energiei electrice în reactoare nucleare, cât și în ceea ce privește cercetarea în domenii de top cum ar fi lasere sau medicina, pe atât de periculos poate deveni acest domeniu dacă nu este tratat cu maximă seriozitate. Și nu este luat deloc în serios de potentații zilei din moment ce și-au permis să-și pună cozile de topor în consiliile de administrație. La Regia Autonomă Tehnologii pentru Energia Nucleară, pe scurt RATEN Mioveni, denumire mult prea pompoasă dacă luăm în calcul membrii Consiliului de Administrație, politicienii zilei au ales să pună pe niște fotolii uriașe niște habarniști.

Ar fi suficient să amintim faptul că din Consiliul de Administrație RATEN Mioveni fac parte finul lui Varujan Vosganian, care până să fie numit în această poziție s-a ocupat de restaurante și catering. Ce-or avea în comun ceafa de porc la grătar cu energia nucleară rămâne un mister. Tot prin Consiliul de Administrație al RATEN Mioveni a fost parașutată și Cornelia Neguț, fost deputat PNL și actual vicepreședinte al ALDE. Aceste funcții nu i-ar dăuna dacă meseria sa de bază nu ar fi cea de decorator floral. Întrebarea devine deja obsedantă- ce legătură are energia nucleară cu florile, căci se știe că în locurile în care există scurgeri radioactive nici florile nu cresc și puțin probabil că RATEN să aibă nevoie de o amenjare peisagistică.

Altfel, RATEN ar putea fi vârf de gamă în activitatea de cercetare dacă cei care vor să ne reprezinte interesele ar înțelege ce înseamnă interesul național.