Un computer tomograf și un aparat RMN ajung la Pitești

Două cele mai mari spitale din Argeș au fost incluse pe lista unităților sanitare care vor fi dotate cu aparatură de imagistică nou nouță. Este vorba despre Spitalul Județean de Urgență din Pitești care primește un aparat RMN și Spitalul de Pediatrie care este dotat cu un computer tomograf. Trebuie precizat faptul că Spitalul de Pediatrie din Pitești deservește populația și din județele limitrofe unde nu există un spital specializat pe medicină pediatrică.

Dotările sunt o absolută necesitate pentru pacienți și pentru medici în egală măsură. Este nevoie însă de programe foarte clare care să reducă migrația medicilor români pe de o parte, iar pe de altă partea este nevoie de ridicarea nivelului școlilor de medicină, care au fost în trecut un etalon al învățământului superior românesc.

Este un pas mic dar important în ceea ce privește standardul unităților sanitare din Pitești. Rămân însă multe alte sechele ale sistemului medical care s-a obișnuit prea mult cu lipsa de implicare în actul medical și cu lipsa responsabilității față de pacienți. Nici la capitalul igienă nu excelează cele două unități sanitare, capitol care depinde aproape în exclusivitate de factorul uman decizional.

Sănătatea a primit anul acesta un buget de 21,1 miliarde de lei, cu 17%  mai mare decât bugetul alocat în 2017. Din nefericire, deși sumele allocate sănătății sunt tot mai mari, ele nu se regăsesc în calitatea serviciilor medicale.